Cum să îți ierți greșelile proprii

Nu poți să accepți că și tu greșești? Ești mereu nemulțumită de tine și de ceilalți? Uite cum poți să îți ierți greșelile proprii.

 

Urmărește și:

Cum să-ți accepți defectele

Cum să fii matur emoțional

 

Anca Donțu – psihoterapeut cu practică privată

Pentru a ne putea ierta, cred că e important să știm cât de mult rău am făcut cuiva prin acțiunile noastre. Sau nouă înșine.

Ar fi bine să ne întrebăm de ce am greșit:

  • Dacă am avut intenții bune inițial, care au degenerat;
  • Dacă nu am avut suficiente informații despre o situație și de aceea nu am procedat corect;
  • Dacă ne-am lăsat conduși de emoții și nu am gândit destul;

O greșeală nu este atât de gravă dacă putem învăța ceva din acea experiență.

Dacă ne dăm seama că acum am face altfel, am face lucrurile mai bine.

Nu întotdeauna putem repara o greșeală, deși câteodată avem această șansă, dar dacă o considerăm o lecție de viață, este mai ușor să trecem mai departe și să ne iertăm slăbiciunea, limitele.

Vinovăția nu ne ajută, ne face să ne simțim mici, răi, neputincioși. Doar dacă ne iertăm, putem învăța.

Iertarea nu înseamnă să uiți. Dacă învățăm ceva din greșelile noastre de azi, mâine putem fi mai buni.

 

Domnica Petrovai- Mind Education Center

Ce înseamnă greșeală? Este ceva ce nu ai știut sau ți-ai pierdut cumpătul/controlul? Intenționat ai rănit pe cineva drag?

Nesiguranța și neîncrederea te fac să fii mai puțin conectat cu tine, cu ce simți, cu ce ai nevoie, cu limitele tale, cu neputințele tale. Și te protejezi în ce fel? Prin perfecționism?

Adică cu standarde și așteptări ridicate față de tine și ceilalți? Mereu nemulțimit/ă de tine?

Neacceptarea ta necondiționată și sentimentul că nu ești suficient de bun, că oamenii dacă te-ar cunoaște cu adevărat nu te-ar plăcea, te face să te aperi și mai mult.

Vigilența față de greșeală este tot o formă de apărare, îți distragi atenția de a ceva ce tu ai putea să faci concret pentru a-ți accepta trăirile sau pur și simplu pentru a-ți îmbunătății performanțele.

Teama de feedback negative este tot o formă de neacceptare. Așa evoluăm, și cu momente de disconfort. Nu atac la persoană.

Însă când tu îți asociezi valoarea personală cu performnațele sau comportamentul tău de zi cu zi atunci cu ușurință te vei simți nevaloros.

Este ca și cum te pregătești să eșuezi și să te simți nevaloros. Iertarea vine după ce ai stat cu tu tine și disconfortul tău.

După ce l-ai înțeles, după ce ai făcut efortul de a vorbi cu ceilalți despre ce ți-a fost greu. După ce ți-ai cerut iertare când ai rănit cu voie sau fără voie. Uman.

Îți ierți greșelile când ieși din paradigma de a da vina pe alții sau a te învinovăți doar pe tine.

Cel mai adesea luăm cele mai bune decizii cu resursele pe care le avem atunci.

Înțelegerea se schimbă și deciziile se schimbă. Nu înseamnă că în trecut ai greșit. Înseamnă că acolo ai fost în acel moment. Să te privești cu curiozitate, nu îndârjire și critică sau auto/critică.

 

Foto: shutterstock.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Ce putem face pentru a reaprinde pasiunea în cuplu
Ce putem face pentru a reaprinde pasiunea în cuplu

Fiecare cuplu este unic, iar în terapia de cuplu, partenerii sunt, de regulă, reorientați către începutul relației, către lucrurile care au funcționat atunci, către ceea ce era bun în relația dintre ei. Pentru a reaprinde pasiunea în cuplu, cei doi pot regăsi atracția și intimitatea în cuplu, orientându-se asupra lucrurilor pe care le poate face fiecare pentru sine și relația pe care o are. Informații primim de la psihoterapeutul Lucian Negoiță.

Citeste
Cum menținem pasiunea în cuplu când devenim părinți
Cum menținem pasiunea în cuplu când devenim părinți

Apariția unui copil este o schimbare majoră care afectează pasiunea în cuplu, diminuând intimitatea. În relația cu copilul părinții trebuie să pună limite pentru a sprijini cuplul și pentru a nu se limita la rolurile de părinți, uitând de cea de parteneri, iubiți.

Citeste
Pasiunea în cuplu: greșeli care duc la diminuarea pasiunii și atracției
Pasiunea în cuplu: greșeli care duc la diminuarea pasiunii și atracției

Locuitul cu socrii este unul dintre factorii care afectează un cuplu și intimitatea dintre cei doi parteneri. Este dificil să ai intimitate fizică și emoțională în aceste condiții, afectând pasiunea în cuplu. Ce alte greșeli dăunează relației dintre doi parteneri, aflăm de la psihoterapeutul Lucian Negoiță.

Citeste
Cum să îți ierți greșelile proprii
Cum să îți ierți greșelile proprii

Nu poți să accepți că și tu greșești? Ești mereu nemulțumită de tine și de ceilalți? Uite cum poți să îți ierți greșelile proprii.

Citeste
Pasiune în cuplu: mituri despre intensitatea și durabilitatea pasiunii
Pasiune în cuplu: mituri despre intensitatea și durabilitatea pasiunii

Ne așteptăm ca pasiunea să nu se diminueze în cuplu, ba chiar credem că odată dispărută nu mai suntem în relația potrivită. Astfel de mituri despre pasiune ne îndepărtează de soluția cea mai la îndemână pe care o avem: ce putem face noi pentru a spori atracția în cuplu. Intimitatea emoțională, dar și libidoul pot fi investite cu eforturile noastre în speranța unui cuplu de durată, a unei relații satisfăcătoare. Informații de la psihoterapeutul Lucian Negoiță.

Citeste
Violența domestică: Importanța desprinderii la timp dintr-o relație toxică
Violența domestică: Importanța desprinderii la timp dintr-o relație toxică

Cynthia Loris, artist plastic și o femeie care s-a confruntat cu volența domestică, are un singur sfat pentru femeile care trec prin acest calvar: să plece de la prima palmă. Nu există speranță, nu există siguranță și liniște alături de un agresor. Iată câteva îndemnuri și mărturisiri.

Citeste