Cum să scapi de o idee fixă

Ai gânduri care se repetă în mod obsesiv? Îți afectează viața? Uite ce înseamnă o idee fixă și ce se ascunde în spatele ei.

 

Urmărește și:

Cum să convingi pe cineva să schimbe un comportament

Metode prin care îți poți controla anxietatea

 

Anca Donțu – psihoterapeut cu practică privată

O idee fixă ne poate afecta viața – ziua, dar și noaptea. Sunt situații când nu putem dormi pentru că ne vin în minte anumite gânduri iar și iar.

Un prim pas ar fi să înțelegem de unde vine acea idee fixă? De ce nu putem renunța la ea? De ce este atât de importantă, conștient sau inconștient? Care este „scopul' ei? Poate fi „probată' în realitate?

În al doilea rând, cât de tare ne afectează? Putem să ne continuăm viața în limite normale?

Are influență asupra relațiilor noastre, nu ne putem concentra la muncă, sau cum am spus mai devreme, ne tulbură somnul?

Dacă nu reușim să înțelegem de unde a apărut sau dacă nu o putem confirma sau infirma și nici nu o putem ignora suficient de mult, cât să nu ne deranjeze prea tare, putem apela la un psihoterapeut, care să ne ajute să „intrăm' în mintea noastră și să preluăm controlul gândurilor și sentimentelor care au generat-o.

 

Monica David – Bucharest Therapy and Education Center

Dacă această idee ne blochează capacitatea de funcționare zilnică, respectiv ne impiedică în a ne desfășura la locul de muncă sau în viața personală, atunci ar fi bine să ne oprim din cotidian și să ne autoevaluăm.

Această idee are la bază un context actual de viață? Ce anume ne preocupă?

Dacă identificăm o situație de viață care ne preocupă, atunci o soluție pentru a scăpa de această idee este să acționăm în a schimba acel context sau să lucrăm asupra acceptării acestuia.

Dacă sunt mai multe idei ce ne domină mintea, prin rotație, atunci este posibil să fim suprasolicitați.

Soluția în acest caz ar fi să găsim modalități de relaxare și de detașare. O baie fierbinte cu spumă și o muzică de fond, practicarea unei forme de meditație sau relaxare, practicarea unui sport sau plimbări în aer liber. Orice considerăm că ne este benefic.

Pe lângă aceste forme de detașare este important să luăm măsuri în a reduce numărul de ore lucrate sau în a crește durata timpului de odihnă.

 

Rodica Mateian – Bucharest Therapy and Education Center

Obsesiile manifestate prin idei fixe sunt, la bază, manifestări ale anxietății. O persoană care devine afectată în sarcinile vieții de ideile fixe pe care le are este o persoană care evită să facă față unor situații care nu îi sunt confortabile.

Din aceasta cauză „se ține ocupată' cu aceste idei fixe, repetitive. În accepțiunea psihoterapiei individuale, orice acțiune are în spate un scop, de cele mai multe ori neconștientizat.

În cazul obsesiilor, a ideilor fixe, scopul neconștientizat este acela de a evita anxietatea pe care alte activități, acțiuni le-o provoacă.

A aduce în câmpul conștiinței scopul neconștientizat, ceea ce vrea persoana să evite folosindu-se de ideile fixe, produce o îmbunătățire a stării persoanei repective până la înlăturarea obsesiilor, a ideilor fixe.

 

Domnica Petrovai – Mind Education Health

Unii oameni nu o recunosc ca fiind o idee fixă, ci mai degrabă ca fiind corectă și adevărată. Cei care cred în dreptate și argumente logice.

Deci, de ce ai vrea să scapi de ceva în ce crezi ca fiind adevărat?

Poate doar dacă privești consecințele. Relații eșuate, dezamăgiri frecvente, nemulțumiri și nefericiri.

Dacă însă îți dorești mai multă flexibilitate, nu atât de multe certitudini, îți recomand să începi prin a asculta și perspectivele celuilalt. Cum simte și percepe cel de lângă tine.

Trăim mulți cu iluzia că știm care sunt intențiile celuilalt, mai degrabă negative și ale noastre mai degrabă pozitive. Ceea ce este fals.

Avem acces fiecare la o cantitate limitată de informații și cel de lângă noi la fel. Însă avem experiențe diferite. Așa că, ne îmbogățim când integrăm și perspectiva celuilalt.

 

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Ce putem face pentru a reaprinde pasiunea în cuplu
Ce putem face pentru a reaprinde pasiunea în cuplu

Fiecare cuplu este unic, iar în terapia de cuplu, partenerii sunt, de regulă, reorientați către începutul relației, către lucrurile care au funcționat atunci, către ceea ce era bun în relația dintre ei. Pentru a reaprinde pasiunea în cuplu, cei doi pot regăsi atracția și intimitatea în cuplu, orientându-se asupra lucrurilor pe care le poate face fiecare pentru sine și relația pe care o are. Informații primim de la psihoterapeutul Lucian Negoiță.

Citeste
Cum menținem pasiunea în cuplu când devenim părinți
Cum menținem pasiunea în cuplu când devenim părinți

Apariția unui copil este o schimbare majoră care afectează pasiunea în cuplu, diminuând intimitatea. În relația cu copilul părinții trebuie să pună limite pentru a sprijini cuplul și pentru a nu se limita la rolurile de părinți, uitând de cea de parteneri, iubiți.

Citeste
Pasiunea în cuplu: greșeli care duc la diminuarea pasiunii și atracției
Pasiunea în cuplu: greșeli care duc la diminuarea pasiunii și atracției

Locuitul cu socrii este unul dintre factorii care afectează un cuplu și intimitatea dintre cei doi parteneri. Este dificil să ai intimitate fizică și emoțională în aceste condiții, afectând pasiunea în cuplu. Ce alte greșeli dăunează relației dintre doi parteneri, aflăm de la psihoterapeutul Lucian Negoiță.

Citeste
Cum să scapi de o idee fixă
Cum să scapi de o idee fixă

Ai gânduri care se repetă în mod obsesiv? Îți afectează viața? Uite ce înseamnă o idee fixă și ce se ascunde în spatele ei.

Citeste
Pasiune în cuplu: mituri despre intensitatea și durabilitatea pasiunii
Pasiune în cuplu: mituri despre intensitatea și durabilitatea pasiunii

Ne așteptăm ca pasiunea să nu se diminueze în cuplu, ba chiar credem că odată dispărută nu mai suntem în relația potrivită. Astfel de mituri despre pasiune ne îndepărtează de soluția cea mai la îndemână pe care o avem: ce putem face noi pentru a spori atracția în cuplu. Intimitatea emoțională, dar și libidoul pot fi investite cu eforturile noastre în speranța unui cuplu de durată, a unei relații satisfăcătoare. Informații de la psihoterapeutul Lucian Negoiță.

Citeste
Violența domestică: Importanța desprinderii la timp dintr-o relație toxică
Violența domestică: Importanța desprinderii la timp dintr-o relație toxică

Cynthia Loris, artist plastic și o femeie care s-a confruntat cu volența domestică, are un singur sfat pentru femeile care trec prin acest calvar: să plece de la prima palmă. Nu există speranță, nu există siguranță și liniște alături de un agresor. Iată câteva îndemnuri și mărturisiri.

Citeste