Cum să te desparți civilizat de un partener infidel
Te-a înșelat? Ești furioasă? Crezi că el e singurul vinovat? Iată cum te poți despărți civilizat de un partener infidel.
Anca Donțu – psihoterapeut cu practică privată
Dacă ai aflat că partenerul te înșeală, e important de știut ce înseamnă pentru el infidelitatea. E un mod de viață, a fost un accident sau relația voastră a ajuns într-un impas care l-a făcut vulnerabil tentațiilor?
Oricât ai fi de rănită sau furioasă, te va ajuta să încerci să-i înțelegi motivația. Oare ai avut și tu o contribuție activă la șubrezirea relației, sau doar ai ales să ignori semnele?
Trebuie să fii sigură că îți dorești să vă despărțiți! Gândește-te bine, înainte, cât de mult contează pentru tine gestul lui și dacă nu ai prefera să lupți pentru relația voastră.
În mod ideal, ar trebui să aveți o discuție, față în față, în care să îi explici de ce nu poți continua relația în aceste condiții. Dacă el ține la tine și vrea să salveze relația, ar putea fi mai complicat să te desparți de el.
Dacă ești hotărâtă însă, va recepționa și el mesajul ferm. Dacă eziți, pentru el va fi o portiță pentru a încerca să te facă să te răzgândești.
În oricare dintre variante, ar fi de dorit să fii sinceră cu tine și cu el. Dacă minți, chiar pentru a scăpa mai ușor, s-ar putea ca minciuna să îți devină din aliat, dușman și să complice lucrurile și mai mult între voi.
Monica David – Bucharest Therapy and Education Center
Înainte de a te gândi la despărțire este important să evaluezi relația și situația de infidelitate. A fost un eveniment singular sau o situație care s-a repetat în istoricul relației?
Dacă vorbim despre o situație singulară, atunci ar fi bine să te gândești dacă nu cumva infidelitatea reprezintă un simptom al unei probleme în cuplul vostru. Dacă vorbim despre un comportament ce s-a repetat, atunci poate nu ai ales partenerul potrivit.
De asemenea, evaluează-ți sentimentele. Decizia de a te despărți are la bază furia și dorința de a-l pedepsi pe celălalt sau este o decizie luată la „rece”?
Dacă în urma acestei evaluări, în continuare îți dorești despărțirea, atunci invită-ți partenerul la o dicuție cu „cărțile pe masă”.
De preferat ar fi să alegi o locație neutra pentru a purta dialogul. Poți alege o cafenea, un restaurant sau orice consideri că v-ar oferi intimitate și, totodată, neutralitate.
Discuția este important să se axeze pe nevoile și dorințele tale și nu pe ceea ce a greșit sau a făcut celălalt. Vei vorbi despre valorile tale și despre viziunea pe care o ai asupra unei relații de cuplu.
Dă-i posibilitatea celuilalt să se exprime, gestionează-ți furia și evită să te lansezi într-o dezbatere despre cine și cum a greșit.
Rodica Mateian – Bucharest Therapy and Education Center
Orice despărțire este grea. Despărțirea este un proces complex, pe de o parte separarea fizică a partenerilor, ce presupune a te reconfigura în alt spațiu, să îți reorganizezi programul și activitățile de fiecare zi, să te reobișnuiești să faci singur lucruri pe care le făcea partenerul tău sau le făceați împreună.
Dacă mai există și copii la mijloc, este cu atât mai complicat. Cea mai complicată și mai dureroasă este despărțirea emoțională de partener, cu atât mai mult dacă este datorată infidelității acestuia, pentru că îți știrbește foarte mult din încrederea de sine, respectul de sine, orgoliul, sentimentele.
Dar, odată decizia luată, procesul de separare își urmează calea, de la tristețe, la furie, deseori depresie sau somatizări.
În primul rând trebuie să înțelegi că infidelitatea nu este, în sine, cauza crizei de cuplu ci este efectul unor cauze mai profunde.
Dacă privești în urmă, în relația de cuplu, vei observa că undeva a existat o fisură, o nevoie psihologică neîmplinită a celor doi.
Poate nu mai simțeați conectare în cuplu, poate apăruseră demult semnele prevestitoare ale divorțului, celebrii călăreți ai apocalipsei: critica dură, defensiva, disprețul sau tăcerea de gheață, poate stilul vieții partenerului este unul care îți arată acest lucru.
Criza din cuplu este un produs al ambilor parteneri, nu doar a unuia, este un proces care evoluează în timp, alimentat de factori interni cum ar fi în principal lipsa comunicării și factori externi.
Cu alte cuvinte, dacă dorești o despărțire civilizată, este bine să analizezi rațional lucrurile și mai puțin emoțional.
Despărțirea civilizată are mai multe beneficii decât cea conflictuală, războinică, unul dintre ele este faptul că, dacă poți să găsești încă în fostul tău partener calitățile pe care le apreciai, ca om, ca partener, ca tata, ca prieten, veți putea să creați împreună un adevărat parteneriat ca prieteni și ca părinți (pentru că nu se desparte mama de tată, ci soția/ iubita de soț/ iubit).
Până la urma, cine te cunoaște mai bine decât partenerul tău? Dacă nu reușești singură să vezi obiectiv, rațional, lucrurile și ești copleșit de emoții și resentimente, sau sentimente de vinovăție, cere ajutorul unui psihoterapeut care te poate ghida în acest travaliu.
Urmărește și:
Cum să reacționezi la infidelitate
5 motive feminine pentru infidelitate
Domnica Petrovai – Mind Education Health
Civilizat? Pentru mine civilizat înseamnă o discuție asumată, onestă și clară. Alege momentul discuției când ai această claritate, nu impulsiv, reactiv, când simți furie intensă, durere sau deznădejde.
Experiența poate fi una foarte dureroasă și neplăcută, fără atac la personă și reproșuri. Să vorbești despre tine. Mă simt rănit/ă, trădat/ă, abandonat/ă.
Și, cum am intrat într-o relație cu un partener infidel? Ce ar fi bine pentru mine și relațiile mele viitoare să nu mai repet? Cum am ales pe cineva care m-a abandonat și m-a respins?
Oare nu este ceva ce eu am ignorat despre mine? Nesiguranța sau dependența, perfecționismul sau răceala mea? Nu spun că trebuie să te simți tu vinovat/ă pentru infidelitate.
Însă într-o relație în doi, suntem responsabili amândoi. Cel mai adesea, nu suntem victime, ci și noi facem alegeri.
Infidelitatea are multe cauze, nesiguranța celui infidel sau problemele lui de intimitate și încredere în relații, dar și ce s-a întâmplat în cuplu.
Cum a fost relația? Cu despărțiri, și reîmpăcări frecvente, cu critică, respingere sau pur și simplu credeai că totul este bine între voi și acum ai aflat că el sau ea te-a înșelat.
Este firesc să simți furie, dezamăgire, tristețe și, poate să dai vina pe el sau pe ea. Însă nu te ajută foarte mult, dacă nu te poți vedea și pe tine. Cu propriile tale slăbiciuni și cum ai contribuit tu la infidelitate.
De ce vrei să te desparți? Uneori o criză în cuplu înseamnă și conștientizarea dureroasă că ceva profund este nevoie să schimbați.
Multe cupluri se regăsesc după infidelitate și își înțeleg relația și propriile slăbiciuni mult mai bine.
Aici nu vorbim despre abuz, despre infidelitate repetată fără nici un sentiment de vină și asumare a faptului că a rănit.
Nu despre infidelitatea celui narcisist care crede că i se cuvine, că este îndreptățit să facă asta pentru că tu nu i-ai oferit ce avea nevoie. Este doar despre el și nevoile lui.
Tu exiști ca să-i satisfaci propriile lui fantezii și dorințe. O relație sănătoasă este reciprocă. Întotdeauna.
Dacă alegi să te desparți, îți recomand să o faci vorbind direct, asumat, cu celălalt, fără să fugi, dacă nu vorbim de abuz. Și, mai valoros decât asta, este ce faci după ce ai pus punct relației.
Foto: shutterstock.com
Autor Psychologies.ro