Exemple de somatizare la copii si adulti
Conflictele interioare pe care nu le constientizam pot declansa anumite afectiuni fizice, iar asta se numeste somatizare. In continuare, psihologul Roxana Mihailescu ne vorbeste despre cateva cazuri de somatizare evidenta a problemelor emotionale pe care le-a intalnit la sedintele de terapie.
Somatizare la copii
Primul caz de acest gen pe care l-am intalnit a fost al unei fetite in varsta de 5 ani. Ea avea o tendinta compulsiva de a urina. Investigatiile medicale nu pusesera in evidenta cauze fizice.
Se ducea foarte des la baie, nu mai mergea la gradinita si refuza sa plece de acasa daca nu i se garanta ca exista o toaleta in apropiere.
In cadrul terapiei am aflat ca in urma cu cateva luni suferise o arsura pe obrazul drept, provocata de artificii. Parintii, poate chiar si ea, uitasera de incident, insa corpul ei nu uitase si exprima groaza traita in acele momente si dorinta de a stinge focul.
Odata ce am descoperit cauza conflictului interior, am sfatuit parintii cum sa procedeze pentru a normaliza situatia si simptomul a disparut.
Conflictul interior
Un alt caz a fost al unei tinere cu acnee. Ii aparuse brusc, dura de cateva luni si nu avea cauze medicale. In terapie a reiesit ca de ceva timp rudele prietenului ei devenisera prea prezente in viata lor de cuplu.
Fata traia un conflict intre dorinta de respingere a acestora si autoculpabilizarea pentru gandurile si trairile ei negative fata de ei. Odata ce am am discutat despre asta, ea a gasit singura solutii. Le-a aplicat si situatia s-a normalizat.
In scurt timp dupa aceea, acneea a disparut.
Umbrele trecutului
Uneori cauzele pot fi ascunse in trecutul indepartat, ca in cazul unei doamne care suferea de acnee de ani de zile. Motivul ascuns era un eveniment petrecut in copilarie care ii provocase emotii puternice de frica, vina si rusine.
In urma acestui eveniment ea isi structurase convingerea ca nu este o persoana suficient de buna pentru a fi acceptata si iubita. Avea in permanenta ganduri critice si de respingere fata de ea insasi.
In cazul ei terapia a fost de durata, insa in final, odata cu cresterea stimei de sine si a sentimentului de autoacceptare, acneea a inceput sa cedeze.
Nevoia de spatiu
O alta persoana acuza o senzatie de sufocare care aparea in timpul noptii sau dimineata la trezire. La inceput pusese asta pe seama unei raceli mai vechi, dar simptomul nu ceda.
Adevarata cauza era obiceiul sotului ei de a colectiona diverse obiecte pe care le depozita peste tot prin casa. Doamna era iritata de acest fapt. Spunea ca ii ia din spatiul vital, ca se simte sufocata de toate aceaste lucruri inutile aflate peste tot in jurul ei.
Cand a constientizat sursa conflictului a stabilit cu sotul anumite granite si reguli iar senzatia de sufocare a disparut.
De Roxana Mihailescu, psiholog clinician, psihoterapeut integrativ in formare, consilier dezvoltare personala, tel. 0726 291 491, e-mail, [email protected], site: http://psihologroxanadanamihailescu.ro/
Urmareste si:
Foto: shutterstock.com