Dependența digitală cu Adina-Brîndușa Baciu
Vă invităm la o incursiune în universul nostru interior, la emisiunea În căutarea stării de bine alături de Simona Nicolaescu, realizator și psihoterapeut și invitata sa, Adina-Brîndușa Baciu, medic, doctor în medicină și cercetător științific gradul I în cadrul Institutului de Antropologie „Fr. I. Rainer” al Academiei Române.
Dependenţa de tehnologia digitală este un fenomen care s-a dezvoltat pe parcursul ultimilor ani în mod îngrijorător, în special în rândul copiilor și al tinerilor, dar și al adulţilor.
Aproximativ un sfert dintre elevii şi studenţii care au participat la studiul pe care l-am realizat, utilizau un terminal mai mult de şase ore pe zi. Kaiser Family Foundation din SUA a apreciat că în intervalul de vârstă de 8 – 18 ani, o persoană petrece zilnic peste șapte ore şi jumătate utilizând gadgeturi, dintre care două ore şi jumătate pentru muzică, aproape cinci ore pentru televizor şi filme, trei ore pentru Internet şi jocuri video, şi doar 38 de minute pentru cititul din cărţi tipărite. Petrecem, deci, în jur de 75 de ore pe săptămână cu ochii în ecrane.
21 % dintre respondenţi au declarat că au redus orele de somn zilnic pentru a utiliza un terminal, în timp ce eşecurile şcolare datorate oboselii determinate de utilizarea excesivă a unui device s-au întâlnit în 19,6% dintre cazuri, din cauza lipsei de concentrare în 20,1% dintre situaţii, iar a uitării în 9,0% dintre cazuri. S-a menționat că după ce utilizau mai mult timp un terminal, 26,2% dintre participanţii la studiu aveau tulburări de vedere, 13,5% aveau înţepături, prurit sau senzaţie de arsură la nivelul ochilor, 29,4% prezentau cefalee, 8,1% ameţeli, 6,9% parestezii, 16,4% dureri de spate. Rezultatele studiului prezentat au arătat că 43,6% dintre respondenţi deschideau telefonul mobil de mai mult de 11 ori într-o oră, la fiecare aproximativ 5 secunde.
Câteva dintre semnele care indică instalarea dependenţei de tehnologie digitală sunt: preocupare excesivă pentru aceasta și folosirea ei din orice motiv; petrecerea pe un device a unei perioade de timp mai mari decât era prevăzut iniţial şi pierderea noţiunii de timp atunci când este utilizat; neglijarea familiei, a persoanelor dragi, a serviciului sau a şcolii; crearea unor scuze care să justifice utilizarea terminalului, minţirea prietenilor şi a familiei despre utilizarea lui; anxietate, depresie, euforie sau sentimente de vinovăţie datorate folosirii lui; utilizarea device-lui pentru a scăpa de aceste sentimente şi emoţii negative; iritabilitate şi nelinişte în absenţa utilizării acestuia; incapacitatea de a renunţa în ciuda eforturilor depuse. Pot să apară și simptome fizice, cum ar fi: ochi uscaţi şi probleme de vedere; cefalee şi migrene; dureri de spate şi de gât; tulburări de somn cauzate de expunerea la lumina albastră; sindromul de tunel carpian; creşteri ale greutăţii corporale.
Pentru reducerea riscului instalării dependenţei de tehnologie digitală se impun unele măsuri, cum ar fi: limitarea timpului petrecut pe un device şi a spaţiilor unde poate fi folosit; folosirea acestora doar pentru îndeplinirea atribuţiilor şcolare sau de serviciu; întocmirea unui jurnal în care să se noteze activităţile pe un terminal şi perioada de timp acordată fiecăreia; petrecerea timpului cu familia, cu prietenii, activități în natură, cântatul la un instrument, desenatul, scrisul de mână, hipismul.
Simona Nicolaescu este psihoterapeut, terapeut cranio-sacral, susținător al vieții echilibrate în România şi realizator al emisiunii „În căutarea stării de bine”. Desemnată „Antreprenorul anului”, în anul 2013, Simona Nicolaescu și-a dedicat ultimii 9 ani din cariera sa profesională susținerii și promovării vieții echilibrate, prin proiecte creative, adresate mediului de afaceri, derulate în premieră în România. Sub semnătura sa a luat naștere primul program de well-being pentru angajații companiilor. Este autoarea audio-book-ului „Tehnici de reducere a stresului”.