Emoțiile copiilor și divorțul cu Diana Antoci
Vă invităm la o incursiune în universul nostru interior, la emisiunea În căutarea stării de bine alături de Simona Nicolaescu, realizator și psihoterapeut și invitata sa, Diana Antoci, Fondator Kogaion Gifted Academy.
Pentru a înțelege cu adevărat ce se întâmplă în sufletul unui copil atunci când părinții lui divorțează, e nevoie să înțelegem că ființa umană este un univers complex, cu legături intersistemice și dinamică proprie. E nevoie să înțelegem că ființa umană are propriile ei nevoi, propriile ei trăiri și, mai întâi de toate, propria ei menire. Venim pe pământ pentru a dărui, nu pentru a lua. Și simpla înțelegere a acestui lucru ne va scuti de o mare parte din suferință. Pe de altă parte, venim într-o lume duală, guvernată de anumite legi pe care e bine să le cunoaștem.
Plecând de aici, de la complexitatea și universalitatea ființei umane, e nevoie să înțelegem că, în niciun moment din existența noastră, nu suntem singuri și să descoperim că ființa umană este completă așa cum este. Spun asta pentru că, de cele mai multe ori, facem legături, relații sociale, pornind de la premisa că avem nevoie de cineva ca să devenim întregi și că, am fi incompleți dacă am fi singuri.
E nevoie să înțelegem că, înainte de a ne implica într-o relație, e nevoie să vedem care este nivelul de implicare pe care ni-l dorim, care sunt limitele valorice proprii pe care le acceptăm, dincolo de care nu mai suntem în armonie cu ființa noastră, să ne întrebăm dacă partenerul ne completează în realizarea menirii proprii sau nu, iar pandemia a adus la lumină, mai mult decât oricând, reanalizarea relațiilor pe care le avem, mai ales din perspectiva calității acestora.
A fost o perioadă de reașezare în relațiile de cuplu, familiale, sociale, de adâncă introspecție, de decizie, pentru că oamenii au petrecut mult mai mult timp împreună, uneori chiar „sechestrați” la domiciliu, fiind forțați, aș putea spune, să se înțeleagă, pe fondul diminuării accentuate a componentei sociale.
A fost o perioadă de consolidare, de apropiere si redescoperire a partenerului sau, dimpotrivă, o perioadă de crize majore, de tensiuni ce au generat conflicte greu de gestionat de unele familii, soldate de cele mai multe ori cu separarea partenerilor, cu impact direct negativ asupra copiilor.
Conflictul părinților în sine ne spune cum și cât de afectați vor fi copiii de divorț și care va fi impactul asupra lor, iar suferința copilului este direct proporțională cu nivelul de conștiință al părinților. Unde situează părintele divorțul este unde va situa copilul divorțul, pentru că divorțul este de fapt decizia finală pe care părinții o iau ca urmare a unor situații conflictuale generate de probleme de cele mai multe ori necomunicate, nerezolvate, aflate pe nivele de înțelegere diferită a existenței, care se acutizează, iar partenerii acumulează tensiuni care pot degenera în violențe verbale și chiar fizice.
Divorțul în sine este un proces de suferință cu înțelepciune sau revoltă.
Cel mai important aspect în situațiile conflictuale devine atitudinea pe care o au părinții, modul în care reacționează la schimbare, modul în care comunică copiilor schimbarea, transferul emoțional pe care îl fac sau nu copiilor, adresarea în funcție de vârsta copiilor și de contextul particular familial și social. Este foarte important ca părinții să explice copilului faptul că, deși relația de cuplu dispare, ei rămân în continuare părinții lui și să îi fie alături în toate momentele prin care ar putea să treacă, mergând de la negare și revoltă, până la depresie și acceptare însă, înainte de toate, pentru ca un copil sa accepte divorțul părinților, este nevoie ca părinții să accepte separarea. Și pentru ca părinții să accepte divorțul este nevoie de iertare: a partenerului și a propriei persoane.
-
Hotel Cișmigiu pentru minunata locație;
-
Bluzat pentru ținute;
- Romi Drăghici pentru seriviciile de filmare și fotografie;
- Mădălina Pagila pentru master make-up.
Simona Nicolaescu este psihoterapeut, terapeut cranio-sacral, susținător al vieții echilibrate în România şi realizator al emisiunii „În căutarea stării de bine”. Desemnată „Antreprenorul anului”, în anul 2013, Simona Nicolaescu și-a dedicat ultimii 9 ani din cariera sa profesională susținerii și promovării vieții echilibrate, prin proiecte creative, adresate mediului de afaceri, derulate în premieră în România. Sub semnătura sa a luat naștere primul program de well-being pentru angajații companiilor. Este autoarea audio-book-ului „Tehnici de reducere a stresului”.