Frica și emoțiile negative, tratate cu o terapie inovatoare cu Carmen Păducel și Delia Rus
Vă invităm la o incursiune în universul nostru interior, la emisiunea În căutarea stării de bine alături de Simona Nicolaescu, realizator și psihoterapeut și invitatele sale, Carmen Păducel, Manager clinică BrainFIT București și Delia Rus, Terapeut Neurofeedback și Consilier Medical.
Care sunt semnele fizice și mentale că activitatea cerebrală nu este la un nivel optim? Cum își poate da seama omul despre aceste aspecte?
În acest caz, putem vorbi despre simptome: natura emoțională și comportamentală și afecțiunile fizice.
Câteva exemple ar fi: deficiențe cognitive, impulsivitate, hiperactivitate, probleme de concentrare, tulburări de învățare, ADHD, depresie, iritabilitate, furie, comportament de retragere, anxietate, migrene, atac de panică, îngrijorare, durere cronică. Astfel, ne putem da seama că întâmpinăm anumite probleme care ar trebui conștientizate și rezolvate.
Posibilitatea de a folosi tehnologia de ultimă generație pentru a vedea în timp real cum funcționează creierul, ne oferă o extraordinară oportunitate de a folosi Biofeedback pentru corectarea dezechilibrelor de funcționare a activității cerebrale.
Ce este NFB (neurofeedbackul)?
Un tip de tratament prin biofeedback ce înregistrează activitatea cerebrală în timp real și o face perceptibilă simțurilor vizuale, auditive, tactile. Este o terapie inovatoare și neinvazivă care contribuie la îmbunătățirea capacității de relaxare și concentrare, crescând astfel calitatea vieții.
Cum funcționează NFB?
Este o tehnică de antrenament pentru creier prin care se autoreglează și se îmbunătățește activitatea cerebrală. Prin reglarea și optimizarea activității cerebrale se elimină problemele cauzate de perturbarea de funcționare în mod neinvaziv și fără efecte secundare.
Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când avem gânduri negative?
La baza tuturor gândurilor, emoțiilor și comportamentului nostru se află comunicarea dintre neuronii din creierul nostru. Activitatea cerebrală se schimbă sub influența gândurilor, emoțiilor, diferitelor tulburări și provoacă schimbări în comportamentul și sănătatea noastră.
Cu ce unde asociem frica, atacul de panică, relaxarea?
Frica cu undele delta și teta, atacul de panică cu beta, iar relaxarea cu alfa.
Există cinci modele de unde cerebrale Delta, Theta, Alpha, Beta și Gamma. Fiecare stare de undă cerebrală corespunde unei stări diferite de conștientizare.
Toate stările undelor cerebrale sunt esențiale, dar ar trebui experimentate în mod adecvat la anumite momente și într-o anumită proporție. Când undele cerebrale mai lente sunt dominante, ne simțim leneși, neatenți, deprimați sau visători. Când frecvențele mari abundă, suntem angajați în gândire critică, hipervigilență sau anxietate, dar pot duce și la coșmaruri și comportament impulsiv.
Înțelegerea undelor cerebrale, a tipurilor și tiparelor de variație, cu manifestările clinic adecvate, este de o importanță capitală pentru a organiza o instruire, respectiv o terapie eficientă în neurofeedback.
Simona Nicolaescu este psihoterapeut, terapeut cranio-sacral, susținător al vieții echilibrate în România şi realizator al emisiunii „În căutarea stării de bine”. Desemnată „Antreprenorul anului”, în anul 2013, Simona Nicolaescu și-a dedicat ultimii 9 ani din cariera sa profesională susținerii și promovării vieții echilibrate, prin proiecte creative, adresate mediului de afaceri, derulate în premieră în România. Sub semnătura sa a luat naștere primul program de well-being pentru angajații companiilor. Este autoarea audio-book-ului „Tehnici de reducere a stresului”.