Poveștile care ni le spunem despre bani cu Corneliu Ionescu
Vă invităm la o incursiune în universul nostru interior, la emisiunea În căutarea stării de bine alături de Simona Nicolaescu, realizator și psihoterapeut și invitatul său, Corneliu Ionescu, trainer și coach financiar.
Un studiu ING din mai 2021 arăta că peste 35% dintre români spun că nu au economii. Dintre cei care au un fond de rezervă, aproape 36% dintre respondenți spun că are o valoare mai mică decât un salariu lunar, 23% dintre aceștia că reprezintă echivalentul a unul-trei salarii și doar 14% că este echivalentul a patru-șase salarii. Cu toate acestea, 70% dintre români consideră că își gestionează bine banii.
Noi suntem povestea pe care ne-o spunem.
Sunt economist. Cu toate astea, până in ianuarie 2000, nu mi-am pus întrebarea „Cum arată un om sănătos din punct de vedere financiar?” Aveam impresia că sunt un economist bun și că domeniul acesta nu prea are secrete pentru mine. Cred că asta e povestea pe care ne-o spunem toți când suntem foarte tineri. După ce mi-am dat demisia, am aflat pe propria piele că oamenii mănâncă în fiecare zi și am pornit într-o călătorie spre descoperirea modului în care ar trebui să ne comportăm cu banii noștri și cum să ne îmbunătățim relația cu ei. Drumul acesta m-a dus în cei 22 de ani prin multiple formări în training, coaching, NLP și multe ore de terapie, toate făcute cu intenția de a putea transmite cât mai simplu și oricui care e povestea cu banii. Acum cred că tot ce contează este povestea pe care ne-o spunem despre noi, și, oricât de înfricoșător ar părea, tot noi suntem cei care putem schimba povestea. Adică puterea e la noi și a da vina pe cineva sau a aștepta ca altcineva să facă ceva pentru noi (să ne educe financiar, să ne crească veniturile, să ne creeze condiții) este neproductiv. La fel ca și ideea de a ne îmbunătăți relația cu banii, care acum mie îmi sună la fel de absurd ca a-mi îmbunătăți relația cu cuțitul de bucătărie sau sacoșa pentru făcut piața. Dacă acum ne spunem că: „nu mă pricep la numere”, „banii nu sunt importanți”, „partenerul meu se ocupă cu administrarea banilor”, „topesc toți banii pe care îi ating”, putem să schimbăm povestea pe care ne-o spunem și putem să ne înscriem în cluburi diferite, care să slujească obiectivelor noastre. Viața noastră financiară nu există separată de viața reală, este doar o traducere în cifre a obiceiurilor noastre de a face, de a cheltui, împrumuta și investi bani.
Povestea de succes pentru mine sună cam așa: „Sunt un om care rezolvă eficient problema X a semenilor mei. Asta îmi aduce un venit. Știu că îmi pot crește acest venit oricând rezolvând aceeași problemă mai multor oameni sau o problemă mai mare oamenilor pe care îi servesc acum. Cu banii obținuți, îmi cumpăr lucrurile importante pentru mine. Aleg ce și cât îmi cumpăr și sunt responsabil de deciziile mele. Îmi cumpăr și siguranța – unii numesc asta fond de urgență și de economii. Îmi cumpăr și lucruri care îmi aduc bani pentru a avea venituri diversificate – unii numesc asta investiții. Am un obiectiv clar și fac în fiecare zi cel puțin un pas pentru atingerea lui. Sunt conștient că a face venit, a îl cheltui cu cap, a investi și a face și administra datorii sunt abilități care se educă și exersează și aleg să mă pregătesc pentru a deveni omul care merită lucrurile pe care și le dorește. Mai știu că fiecare obstacol e o oportunitate de a învăța despre mine și de a șlefui omul ce vreau să devin.”
Puteți afla gratuit ce poveste despre bani ne spunem noi, la banometru.ro. Puteți chiar să vorbiți (tot gratuit) cu un coach financiar de la noi. Dacă vi se potrivește ceva, luați și integrați în povestea voastră. Dacă nu, puteți să îmi scrieți despre părerea voastră la [email protected] Abia aștept să îmi completez povestea 🙂
Simona Nicolaescu este psihoterapeut, terapeut cranio-sacral, susținător al vieții echilibrate în România şi realizator al emisiunii „În căutarea stării de bine”. Desemnată „Antreprenorul anului”, în anul 2013, Simona Nicolaescu și-a dedicat ultimii 9 ani din cariera sa profesională susținerii și promovării vieții echilibrate, prin proiecte creative, adresate mediului de afaceri, derulate în premieră în România. Sub semnătura sa a luat naștere primul program de well-being pentru angajații companiilor. Este autoarea audio-book-ului „Tehnici de reducere a stresului”.