Now Reading
4 lucruri de evitat în relația de cuplu

4 lucruri de evitat în relația de cuplu

Vrei un cuplu de durată? Îți dorești armonie și o relație satisfăcătoare? În speranța că răspunsurile sunt, așa cum ne așteptăm, afirmative, iată ce lucruri să eviți într-o relație de cuplu.

Citește și:

Dacă ai o relație de cuplu și cont pe Tinder… sunt șanse să fii psihopat

3 trăsături atractive care nu au legătură cu fizicul

Nu vorbiți urât unul cu celălalt

Uneori, există această tentație, pornită din furie și lansată în mijlocul unor conflicte. Dar cuvintele rănesc și sunt greu de uitat. Odată spuse, partenerul tău se va gândi mereu dacă oare nu chiar asta gândești despre el.

Nu uita că este ok să spui de ce ești supărată și să sancționezi un comportament cu care nu ești de acord sau o atitudine care te-a rănit sau întristat… dar nu emite etichete negative la adresa unei persoane.

Mai ales când vorbim despre persoana iubită. Nu este important cine câștigă într-o dispută, amintește-ți că scpoul principal este acela de a proteja relația pe care o aveți.

 

Nu vă amenințați

Chiar dacă pe moment ți se pare potrivit să îi spui „Te voi părăsi fără regrete” sau „Nu ai decât să pleci!” îi transmiți partenerului tău o provocare, alături de dezinteresul tău față de salvarea relației. Oare, în realitate, gândind cu calm, chiar asta îți dorești?

Vorbind astfel, creezi în celălalt un mindset greu de șters. Respectiv, îl inviți să considere posibilitatea de a încheia relația voastră.

Amenințările condiționate nu sunt nici ele recomandate „Dacă nu faci asta, atunci nici eu nu voi face… aiailaltă”. Nu este chiar o relație în care ne simțim în largul nostru cea în care suntem condiționați astfel.

 

Iartă greșelile trecute

Este important să știm să spunem atunci când ne supără ceva, dar, totodată, să și iertăm și să depășim momentele respective.

Certurile în care unul dintre parteneri începe să inventarieze greșelile din trecut nu aduc decât și mai multă frustrare în cuplu.

O întâmplare din trecut, oricât de supărătoare, a fost gestionată atunci, pe moment (în cea mai fericită situație). Adusă în prezent, ea nu soluționează nimic și nici nu ajută la depășirea noului conflict.

 

Nu generaliza

Folosim cu prea multă ușurință cuvintele și nu realizăm cât de mult rău facem cu ele. La supărare, avem tendința să generalizăm și să transmitem partenerului fie că „mereu face așa” fie că „niciodată nu face…”.

Astfel de generalizări nu sunt corecte, iar tu știi prea bine că partenerul tău are momente în care face lucrurile dorite sau așteptate de tine… poate nu suficient sau cât vrei tu.

În loc să îi reproșezi că nu face un anumit lucru, complimentează-l atunci când îl face, spune-i cât de mult apreciezi și ce important este pentru tine ceea ce face el.

Întărirea comportamentelor pozitive are șanse mai mari de izbândă decât reproșarea și impunerea schimbării comportamentelor nedorite.

 

De Anca Maftei, psihoterapeut integrativ, psiholog clinician și specialist în psihologie organizațională

[email protected]

Tel.: 0728.440.855

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top