Alege-ți un partener cu care te poți juca

Priviți amândoi lumea cu mintea unui începător și fiți încântați de noutățile vieții de zi cu zi. Faceți activități copilărești și hrănitoare pentru mințile, trupurile și spiritele voastre. De ce e important să ai un partener cu care te poți juca ne spune Nadia Gorduza, medic și psihoterapeut.

 

Când eram copii, mulți dintre noi au fost încurajați să se joace și să creeze, pe măsură ce descopeream lumea nouă din jurul lor cu un sentiment de uimire.

Spiritele noastre jucăușe și vesele au fost adesea lăudate, încântându-i pe părinți și pe străini deopotrivă și aducând mai multă bucurie în lumea lor.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, de cele mai multe ori suntem încurajați să ne potolim tendințele jucăușe și să le înlocuim cu un aer mai serios și mai profesionist.

Suntem descurajați să ne mai urcăm în copaci, să construim castele de nisip sau să dansăm liber, atunci când muzica ne îndeamnă.

Citește și:

Ce ne împiedică să avem succes în dragoste

Mituri despre ce vor bărbații în materie de sex

Cultura noastră ne oprește să ne comportăm în mod public ca și cum am mai fi copii, riscând altfel să părem ciudați sau neprofesioniști.

Suntem învățați să dansăm numai atunci când este potrivit, cum ar fi în timpul orelor de dans, într-un club sau la o nuntă.

Și totuși, în adâncul sufletului nostru, toți ne dorim să trăim acel sentiment profund de bucurie pe care îl vedem adesea pe chipurile copiilor mici, atunci când se joacă sau dansează oriunde aud muzică.

 

Noutatea

În trecerea prin greutățile vieții de zi cu zi, a suișurilor și coborâșurilor, este sănătos și benefic să găsiți împreună activități noi.

Copiii își manifestă entuziasmul în nenumăratele noutăți de care sunt înconjurați, dar, pe măsură ce ei cresc și simt că au o mai bună înțelegere a lumii din jurul lor, este posibil să-și piardă capacitatea de a vedea lumea și experiențele trăite cu mintea unui începător.

Cu toate acestea, există un mare potențial în a avea mintea unui începător, în timp ce căutați experiențe noi, ca un cuplu.

Dansul, de exemplu, poate face acest lucru în mod natural, deoarece fiecare pas este o oportunitate nouă, nesfârșită.

Cercetările au arătat că angajarea în experiențe noi activează sistemul de recompense ale creierului. Partenerii care au întâlniri romantice sau se angajează în activități distractive și provocatoare, au o satisfacție mai mare în ceea ce privește relația lor.

Astfel de experiențe noi eliberează dopamina și norepinefrina, aceleași substanțe chimice care sunt eliberate în timpul perioadei romantice de început.

 

Jocul sau dansul

Pe măsură ce vă implicați ca un cuplu în experiențe noi sau în forme noi de dans, acest lucru vă oferă o mulțime de oportunități de a vă juca și de a vă explora cu un sentiment de uimire.

De exemplu, în timpul unui dans, puteți flirta reciproc, puteți inventa noi tehnici sau un dans numai al vostru. După o zi lungă, stresantă, acest tip de conexiune jucăușă ar putea fi exact ceea ce vă trebuie. Astfel, vă întoarceți unul către celălalt în spiritul jocului copiilor.

 

Creativitatea

Experiențele comune noi, de cuplu, vă deschid ușa către o lume a posibilităților creative nesfârșite. De exemplu, dansul vostru, ca și relația voastră, este unic și este un proces artistic în continuă evoluție.

Ringul de dans este pânza voastră albă, iar voi sunteți doi artiști care colaborează și creează ceva care nu a mai fost făcut vreodată.

Puteți alege orice altă activitate care să vă facă să vă jucați și să vă vedeți reciproc în această lumină artistică. Nu trebuie să fie perfectă, strălucitoare sau în întregime profesionistă.

Când ne schimbăm percepția despre artă, avem oportunități nelimitate de a crea împreună.

 

Nadia Gorduza este  fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center. Medic, psihoterapeut și business coach, singurul psihoterapeut din România specializat atât în Terapia de Cuplu prin metoda Gottman, cât și în Terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii și Adicții. Este reprezentant al Institutului Gottman din SUA și Virtually Better Inc. USA, cu certificări la nivel național și internațional; a urmat un Executive MBA în Statele Unite.  http://www.idtherapy.ro,nadia.gorduza@idtherapy.ro, +40751 202 272

Foto: 123rf

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cuplu: Ce se ascunde în spatele compromisurilor nesănătoase
Cuplu: Ce se ascunde în spatele compromisurilor nesănătoase

Compromisurile sunt necesare în cuplu, iar despre compromisuri nesănătoase vorbim atunci când relația este una toxică, atunci când renunțăm la noi însene dintr-o „adorație” exagerată a celuilalt. Despre compromisuri discutăm cu psihologul Mariejeane Rizea.

Citeste
Cum poți învăța un copil să doarmă singur
Cum poți învăța un copil să doarmă singur

Mulți dintre noi se bucură de apropierea oferită de somnul alături de propriul copil. Dar între tandrețe și sănătatea cuplului și a relației cu copilul, este mai sănătos să educi un copil să doarmă singur. Nu este neapărat și simplu.

Citeste
Iubirile care dor: Teama de abandon, terenul fertil al relațiilor toxice
Iubirile care dor: Teama de abandon, terenul fertil al relațiilor toxice

Când trăiești cu teama de abandon, relațiile tale vor fi preponderend guvernate de această anxietate. Alegerile nesănătoase se transformă în relații toxice, iar emoțional, nu faci decât să îți adâncești suferința.

Citeste
Alege-ți un partener cu care te poți juca
Alege-ți un partener cu care te poți juca

Priviți amândoi lumea cu mintea unui începător și fiți încântați de noutățile vieții de zi cu zi. Faceți activități copilărești și hrănitoare pentru mințile, trupurile și spiritele voastre. De ce e important să ai un partener cu care te poți juca.

Citeste
Decizii proaste alimentate de teama de singurătate
Decizii proaste alimentate de teama de singurătate

Nu este simplu să te confrunți cu teama de singurătate, dar înainte de a te grăbi cu acțiuni care, pe moment, ar domoli-o, ai răbdare cu tine și aceeptă ceea ce simți. Altfel, nu vei lua cele mai potrivite decizii.

Citeste
Dacă ai o relație de cuplu și cont pe Tinder... sunt șanse să fii psihopat
Dacă ai o relație de cuplu și cont pe Tinder… sunt șanse să fii psihopat

Un studiu recent arată că persoanele care sunt într-o relație, dar folosesc aplicația Tinder au șanse mari să prezinte profilul unui psihopat. Despre motivele prezenței lor pe această aplicație și trăsăturile identificate, aflăm în cele ce urmează.

Citeste