Ce este adevăratul romantism: curiozitatea față de lumea partenerului tău

Dacă cineva te-ar întreba despre dragoste și romantism, cum le-ai defini? Ce implică și ce înseamnă acestea pentru tine? Uite cum stau de fapt lucrurile, și în ce mod îți poți îmbunătăți relația de cuplu.

De multe ori, filmele ne dau o imagine foarte distorsionată despre ceea ce este dragostea sau romantismul și setează așteptări nerealiste atunci când vine vorba de relațiile noastre.

Cine nu și-ar dori, de exemplu, ca partenerul să-i construiască o casă exact așa cum și-a imaginat-o? Dar, când vine vorba de relațiile reale, romantismul este mult mai complex decât în filme.

Cadourile și surprizele te pot face să uiți ce înseamnă dragostea cu adevărat. Nu am fi sinceri dacă am spune că nu ne dorim să primim din când în când cadouri sau surprize de la persoanele importante din viața noastră.

Citește și:

Cum să avem așteptări sănătoase de la un partener de cuplu

Cuplu: alegerea partenerului cu care ai deja o relație

Ne arată astfel că ne acordă atenție și ne fac să ne simțim importanți. Cu toate acestea, dacă primim mereu lucruri materiale, ne putem transforma și ne vom dori din ce în ce mai multe lucruri, mai degrabă decât afecțiunea reală pe care o primim de la cei dragi. Vom ajunge să pierdem din vedere ce înseamnă dragostea cu adevărat.

Dragostea și romantismul nu se referă la cadouri, este vorba despre cunoașterea partenerului la un nivel mai profund, astfel încât să putem avea o relație mai puternică cu acesta. Lucrurile materiale oferă satisfacție doar pe termen scurt.

 

Curiozitatea ta este darul prețios pe care partenerul tău dorește să-l primească

Cheia pentru a avea o relație mai romantică și de lungă durată este curiozitatea. Când ești curios în legătură cu persoana iubită, înseamnă că ești curios în legătură cu lumea acesteia și cu tot ce se află în ea.

Să presupunem că partenerului tău îi place să meargă la teatru. S-ar putea ca tu să nu îți dorești să mergi, dar o faci, pentru că nu este vorba despre spectacol, ci despre a arăta că vrei, de fapt, să afli mai multe despre partener.

Astfel de lucruri vor cultiva intimitatea și vor ajuta la construirea unei legături mai puternice și mai fericite între voi doi.

 

Curiozitatea sparge zidul dintre voi, astfel încât veți deveni ca unul

Curiozitatea nu înseamnă doar a te angaja în activități pe care partenerul dorește să le facă, ci și curiozitatea față de el/ea ca persoană. Acest lucru permite o mai bună comunicare între voi.

Uneori, avem tendința de a ajunge la anumite concluzii și de a face anumite presupuneri. Poți constata, de exemplu, că îți judeci partenerul pentru anumite obiceiuri pe care le are sau pentru deciziile pe care le ia.

Când te apropii de persoana iubită în acest mod, este foarte ușor să interpretezi greșit situațiile, să îi rănești sentimentele și să provoci discuții inutile.

De exemplu, partenerului tău îi poate fi greu să vorbească despre sentimentele lui/ei și, drept rezultat, se interiorizează foarte mult și se închide în el/ea în timpul unor conversații importante. Acest lucru îți poate da impresia că nu îi pasă de sentimentele tale.

În loc să te grăbești să tragi anumite concluzii, încearcă să vezi situația din perspectiva partenerului. Acest lucru îi oferă acestuia oportunitatea de a lăsa jos „zidurile și de a se deschide, astfel încât vei afla lucruri pe care nu le-ai știut despre el/ea. Vă veți apropia și conecta mai mult unul cu celălalt.

 

Uitați de filme și bucurați-vă de dragoste în viața reală!

În concluzie, dragostea și romantismul sunt mai mult decât daruri. Este vorba despre toate lucrurile pe care banii nu le pot cumpăra. Este vorba de timp, atenție, afecțiune și curiozitate. Toate acestea sunt mai valoroase decât orice cadou pe care l-ați putea primi sau dărui vreodată.

 

De Nadia Gorduza, fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center, medic, psihoterapeut și business coach, singurul psihoterapeut din România specializat atât în Terapia de Cuplu prin metoda Gottman cât și în Terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii și Adicții. Este reprezentant al Institutului Gottman din SUA și Virtually Better Inc. USA, cu certificări la nivel național și internațional; a urmat un Executive MBA în Statele Unite.  http://www.idtherapy.ro, nadia.gorduza@idtherapy.ro, +40751 202 272

Foto: Shutterstock

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Ce este adevăratul romantism: curiozitatea față de lumea partenerului tău
Ce este adevăratul romantism: curiozitatea față de lumea partenerului tău

Dacă cineva te-ar întreba despre dragoste și romantism, cum le-ai defini? Ce implică și ce înseamnă acestea pentru tine? Uite cum stau de fapt lucrurile, și în ce mod îți poți îmbunătăți relația de cuplu.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste