Cum să avem așteptări sănătoase de la un partener de cuplu

Cu toții ne dorim anumite lucruri de la o relație de cuplu, dar deseori, dorințele noastre pot fi nerealiste. Iată cum putem avea așteptări sănătoase de la un partener de cuplu.

Citește și:

Cuplu: alegerea partenerului cu care ai deja o relație

Iubirile care dor: Teama de abandon, terenul fertil al relațiilor toxice

Atunci când pornim pe un drum „în doi', o facem plini de elan, de dorință, de speranță că „totul va fi bine'. Dar, în același timp, dincolo ­­de tot acest bagaj optimist, nu luăm totul de la zero, chiar dacă mereu spunem că este „un nou început'.

Ci, mai mult sau mai puțin conștient, aducem cu noi umbre ale relațiilor din trecut, ecouri ale lucrurilor care nu au funcționat așa cum ne-am fi dorit, pe care le integrăm sub forma unor așteptări pe care le avem de la noul partener de cuplu.

Poate că la începutul relației, când totul este roz, când încă suntem în etapa descoperirii celuilalt, aceste așteptări nu sunt atât de evidente.

Însă odată cu maturizarea relației sau cu apariția conflictelor inerente în orice relație de cuplu, aceste așteptări pot lua amploare și pot ieși foarte ușor la suprafață sub diferite forme de exprimare: reproșuri, cerințe sau dorințe mai mult sau mai puțin realiste, mai mult sau mai puțin sănătoase.

 

Cum să avem așteptări sănătoase de la partenerul de cuplu

Pentru început, analizăm rând pe rând lista noastră de dorințe pe care le avem de la partenerul nostru de viață.

Mai întâi ar fi să ne întrebăm cât de realiste sunt așteptările noastre. Pot fi ele realizabile într-o relație reală de cuplu? Sau ceea ce ne dorim face parte din modelul ideal de partener de cuplu pe care ni l-am construit în mintea noastră?

A trăi într-un plan ideal, a avea așteptări ca partenerul de viață să ne ofere luna de pe cer sau să ne pună lumea la picioare, să fie trup și suflet doar pentru noi este puțin posibil să se întâmple în realitate.

Din acest motiv, astfel de așteptări sunt complet nerealiste și atât timp cât vom continua să le hrănim nu ne vor putea conduce către o relație autentică și funcțională de cuplu, ci, din contră, vor amplifica starea de insatisfacție sau nemulțumire, dând naștere la conflicte.

Apoi ar fi necesar să analizăm dacă dorințele noastre sunt în concordanță cu normele și valorile partenerului nostru de viață. Sunt ele în consens cu nevoile și dorințele lui personale, se potrivesc cu visele și cu idealurile sale sau nu?

Este esențial să ne răspundem la aceste întrebări într-o manieră cât mai fidelă cu realitatea, pentru că atunci când solicităm celuilalt să facă schimbări  sau să întreprindă acțiuni care nu sunt în acord cu credințele și valorile sale, doar ca să ne îndeplinească așteptările, nu facem altceva decât să-l limităm sau să-i îngrădim dreptul de a fi el însuși și să-i cerem să se încadreze într-un tipar de partener pe care ni-l dorim.

Însă rezultatul pe care îl vom obține nu va fi unul real și de durată atât timp cât schimbarea va fi impusă și nu vine din interiorul său, ci doar „de dragul nostru'. Iar în final, ne vom alege doar cu frustrări și cu dorințe neîmplinite.

Și, nu în ultimul rând, este important să investigăm dacă nu cumva punem pe umerii partenerului de cuplu responsabilități care nu îi aparțin, precum fericirea, echilibrul sau împlinirea noastră.

Pentru că nimeni altcineva în afară de noi nu este responsabil pentru ceea ce simțim, pentru modul în care percepem și descifrăm tainele vieții, pentru modul în care reușim sau nu să ne găsim echilibrul interior sau alegem să ne trăim viața.

De aceea, este în beneficiul nostru să descoperim singuri cum să fim bine cu noi înșine, ce ne aduce bucurie și ce ne împlinește.

Odată ce avem răspunsuri la toate aceste întrebări, putem decide care dintre așteptări sunt sănătoase, realiste și ne aduc beneficii și la care dintre ele ar fi indicat să renunțăm, deoarece ne aduc doar dezavantaje și prejudicii atât în plan emoțional, cât și în plan relațional.

 

De Andra Zaharia, psihoterapeut integrativ, psiholog clinician

Consiliere dezvoltare personală și în carieră

Tel.: 0726.757.396

andrazaharia.weebly.com

Foto: shutterstock.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Conflict în cuplu: Îți poți exprima gândurile și emoțiile?
Conflict în cuplu: Îți poți exprima gândurile și emoțiile?

De multe ori, într-un conflict în cuplu, tindem să fim dominați de emoții, iar manifestarea acestora fie ia calea furiei necontrolate, fie duce la mutism. Câteva idei despre cei care nu spun ce au de spus… atunci când ar trebui să o facă.

Citeste
Neajunsurile de la maturitate ale unui copil răsfăţat în exces
Neajunsurile de la maturitate ale unui copil răsfăţat în exces

Din dorinţa de a-i oferi tot ceea ce-i mai bun, noi părinţi, ajungem, uneori, să avem un copil răsfățat în exces. Acest lucru are efecte negative şi în perioada copilăriei, însă acestea pot fi mult mai evidente și împovărătoare în viaţa de adult.

Citeste
Utilizarea meloterapiei în dezvoltarea copilului
Utilizarea meloterapiei în dezvoltarea copilului

Meloterapia armonizează dezvoltarea copilului, ajutându-l să își înțeleagă și exprime mai corect emoțiile, să comunice, să se integreze mai bine social. Iată și alte beneficii ale acestei metode terapeutice.

Citeste
Cum să avem așteptări sănătoase de la un partener de cuplu
Cum să avem așteptări sănătoase de la un partener de cuplu

Cu toții ne dorim anumite lucruri de la o relație de cuplu, dar deseori, dorințele noastre pot fi nerealiste. Iată cum putem avea așteptări sănătoase de la un partener de cuplu.

Citeste
Nevoia de educație incluzivă pentru copiii cu dizabilități
Nevoia de educație incluzivă pentru copiii cu dizabilități

Copiii cu dizabilități au dreptul la educație adaptată nevoilor lor dar, mai ales, au nevoie de șansa de a-și dezvolta potențialul și de a crește incluși în societatea din care fac parte. Am discutat despre nevoia și rolul important al școlilor incluzive cu Maria Mădălina Turza, președinte Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități.

Citeste
5 conversații obligatorii înainte de nuntă
5 conversații obligatorii înainte de nuntă

Toate cuplurile își doresc același lucru: o căsnicie fericită. Iată cinci tipuri de conversații pe care trebuie să le aveți înainte de nuntă!

Citeste