Cuplu: alegerea partenerului cu care ai deja o relație

Credem că alegerea partenerului se încheie odată ce am găsit o persoană potrivită nouă cu care începem o relație. În realitate, alegerea partenerului are loc în fiecare zi pe care o petrecem împreună în cuplu.

Citește și:

Cuplu: Ce se ascunde în spatele compromisurilor nesănătoase

Iubirile care dor: Teama de abandon, terenul fertil al relațiilor toxice

Cât de implicat ești în cuplu?

Nu ne este foarte ușor nici măcar să identificăm ceea ce ne dorim noi și ce așteptări avem de la un partener.

Deseori, un astfel de demers presupune introspecție, timp petrecut cu sine și analiza relațiilor trecute, a eșecurilor, a nevoilor noastre reale.

Cât timp petrecem însă conștientizând ce oferim noi celuilalt? Cât suntem de atenți la nevoile unui cuplu și, în particular, ale partenerului ales?

Nu odată, ne găsim alături de un partener potrivit, alături de care putem construi o relație durabilă și fericită, dar pe care îl respingem câte puțin, în fiecare zi în care ne gândim dacă, oare, există ceva mai bun pentru noi?

Căutarea partenerului ideal este o himeră, motiv pentru care se spune că suntem atât de înverșunați să îl găsim, încât uităm noi să fim un partener ideal.

Neliniștea că poate fi ceva mai bun în altă parte, că cel de lângă tine este bun, dar și o dovadă că se poate și mai mult, ne determină să avem un comportament evitant, să ne distanțăm emoțional, să pierdem ceea ce avem în mod real bun în relația prezentă.

 

Prea multe defecte

Cu toții avem defecte, iar aici nu vorbim despre felul în care ne lăsăm șosetele împrăștiate prin casă – deși, pentru anumiți parteneri, și acest lucru poate fi extrem de supărător.

Vorbim despre acele comportamente sau filtre pe care le avem în gândire, cu care deranjăm sau stresăm persoana de lângă noi.

De regulă știm care sunt acestea, dar nu întotdeauna. Iar credința conform căreia „dacă mă iubește, mă iubește și așa' este o lamă cu două tăișuri.

Este adevărat că partenerul potrivit este cel care găsește o cale de a trăi cu defectele noastre, dar aceasta nu este o scuză pentru a nu lucra cu noi înșine pentru a deveni o versiune mai bună a noastră (că tot ne place sintagma).

Cum însă, este mai simplu să îl observăm pe celălalt (instinct de conservare) și să spunem „dar și el are/este…' putem ajunge să ne concentrăm prea mult pe defectele lui/ei.

Odată ce le acordăm prea multă atenție, subsecvent, le vom oglindi și vom răspunde cu comportamente asemănătoare. Astfel, nu facem decât să întărim la celălalt lucrurile care nu ne plac și să scoatem la suprafață tot mai multe dintre defectele noastre.

Atunci când alegi zilnic să vezi defectele, să te concentrezi asupra lor, alegi, deopotrivă, să te distanțezi emoțional de partener și să faci loc întrebărilor precum „dacă există cineva mai bun?'.

Nu există garanții că există sau nu, dar cu certitudine există diferit. Nu există perfect, însă. Iar acest comportament îl poți duce cu tine în orice altă relație viitoare.

 

Dreptul la iubire și apreciere

Iubirea este importantă într-un cuplu, dar nu este singurul element necesar. Pe lângă iubire, avem nevoie de apreciere și respect din partea celuilalt.

Merităm să fim văzuți pentru ceea ce avem pozitiv, merităm să fim iubiți pentru ceea ce suntem și să avem parte de un partener disponibil, deschis implicării emoționale, dornic să contribuie la funcționarea și creșterea cuplului.

Altfel… merităm să fim lăsați pentru a ne găsi acel partener sau să lăsăm relația curentă, pentru a ne defini ce ne dorim cu adevărat.

Relațiile în care există retragere emoțională sunt sortite eșecului. Sunt umbrite de nefericirea pe care o aducem unui partener și propria neliniște.

Astfel de relații sunt incorecte față de noi și celălalt. Disponibilitatea reală începe cu alegerea aceluiași partener, conștient și asumat, în fiecare zi pe care o petrecem împreună.

Foto: shutterstock.com

 

Comentează și tu
Recomandări
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Ce învață copiii din relația părinților
Ce învață copiii din relația părinților

Cu toții ne dorim pentru copiii noștri să devină adulți sănătoși și fericiți, iar un rol important îl joacă relațiile pe care le vor avea cu cei din jur. Cel mai important exemplu în acest sens îl primesc din relația părinților, motiv pentru care este recomandat să avem grijă ce model le oferim.

Citeste
Cuplu: alegerea partenerului cu care ai deja o relație
Cuplu: alegerea partenerului cu care ai deja o relație

Credem că alegerea partenerului se încheie odată ce am găsit o persoană potrivită nouă cu care începem o relație. În realitate, alegerea partenerului are loc în fiecare zi pe care o petrecem împreună în cuplu.

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste
Drogurile legale - între senzații tari și consecințe groaznice
Drogurile legale – între senzații tari și consecințe groaznice

Adolescenții spun că sunt senzaționale. Consecințele? Cine se gândește la consecințe?! Drogurile legale sunt un flagel subteran, statul nu știe cât se consumă și care e rata de creștere a consumului. Dar ce sunt acestea? Alina Ciupercovici, în colaborare cu Dana Burciu, psiholog clinician și psihoterapeut la Clinica ALIAT Suceava, explică ce se întâmplă cu „legalele“.

Citeste