Now Reading
Primul copil – ce impact are asupra cuplului

Primul copil – ce impact are asupra cuplului

Avatar photo

Ați devenit părinți și asta e minunat. Primul copil transformă cuplul care e pus la încercare. Iată la ce să te aștepți dacă urmează să aveți un copil sau deja e prezent în casă un bebeluș.

Nadia Gorduza: Așteptările sunt că un copil le va încununa mariajul, fiind rodul iubirii ce și-o poartă, și că – în afară de a aduce acele momente de bucurie, de a fi hrănit și de a te juca cu el – nu are cum să le impacteze viața de zi cu zi.

Ei, asta e doar în filmele de la Hollywood! În realitate, pe lângă cele enumerate mai sus, copilul vine la pachet și cu multe alte schimbări, de care părinții ar trebui să fie conștienți și să nu fie luați prin surprindere.

Are loc o schimbare profundă și filosofică. Când cei doi devin proaspăt părinți, ei experimentează schimbări semnificative în identitatea individuală, având roluri noi, alte valori și scopuri.

Femeile realizează că acum sunt mame, pe lângă faptul că sunt fiice, surori etc. Bărbații descoperă că ei nu sunt doar fii, ci și tați, la rândul lor.

Valorile se schimbă, multe cupluri realizează că li se schimbă perspectiva în ceea ce privește munca, finanțele, credința.  Relațiile se schimbă. Sexul și intimitatea se diminuează vizibil.

Citește și:

Cum gestionăm la maturitate relația cu părinții toxici

Cum gestionăm conflictele între părinți și copiii adulți

Conversațiile și comunicarea dintre parteneri, de obicei, scad sau devin stresante. Unii tați dau înapoi. Pentru unii bărbați, faptul că vei aduce un copil pe lume, nu are niciun impact, până în momentul în care acesta chiar se naște.

Pentru alții, schimbările apar din timpul sarcinii. În ambele cazuri, un copil aduce o schimbare semnificativă și poate duce la îndepărtarea de mamă, de responsabilitățile familiale și chiar de copil.

Acesta este un lucru tragic, deoarece implicarea tatălui este esențială pentru dezvoltarea pozitivă a copilului. Au loc schimbări fizice și psihologice.

Noii părinți sunt privați de somn pe o perioadă îndelungată, fapt care le poate afecta concentrarea, îi face iritabili, le schimbă obiceiurile de alimentație, de somn și, în cele din urmă, relația.

Pentru multe femei, apare, de asemenea, o schimbare fizică, din cauza alăptării, în primele luni de la naștere. Dorința sexuală poate scădea dramatic după naștere. Este normal și ea poate rămâne scăzută de-a lungul primului an.

 

Gáspár György: Mulți dintre oameni își imaginează că nașterea unui copil le va aduce împlinirea și fericirea, că acesta va umple un gol și le va da un nou sens în viață.

Ceea ce reprezintă o perspectivă firească, doar că majoritatea lucrurilor bune vine după o lungă și complicată perioadă de adaptare, creștere și vindecare. Trecerea de la doi la trei este, pentru cele mai multe cupluri, provocarea supremă.

Expandarea psihologică, emoțională și comportamentală prin care trec cei doi soți (sau parteneri) deveniți acum și părinți, alături de nopțile nedormite, anxietățile copleșitoare și pierderile inevitabile pot face ca viața celor doi adulți să semene mai mult cu un iad, decât cu un rai.

În multe cazuri, acum apar primele gânduri despre un eventual divorț sau tentațiile de a căuta alinarea în afara relației de cuplu.

Este și o vorbă în rândul terapeuților de familie, care spune că „sexul duce la nașterea unui copil și copilul duce la moartea sexului“.

Din fericire însă, părinții nu sunt singuri și nici nu trebuie să se confrunte singuri cu toate aceste provocări – există mereu opțiunea unei psihoterapii, a grupurilor de parenting sau de suport, a solicitării de sprijin și ajutor.

La fel cum spune și mentorul meu, Daniel Siegel, educația și creșterea unui copil reprezintă o responsabilitate atât de mare și, pe alocuri, de copleșitoare, încât este nevoie de un sat întreg pentru a-i face față.

 

Miruna Stănculescu: Aducerea unui copil pe lume este, de multe ori, percepută ca fiind rezolvarea tuturor problemelor. Fie ele de cuplu sau personale. Și, din păcate, nu e așa…

Ce nu ne spune nimeni, este că un copil nu ajută o relație și nici n-o vindecă. Venirea pe lume a unui copil are nevoie de o relație trainică, ce funcționează. De ce? Ca să o poată tensiona.

Nu e nimic romantic sau idilic să povestești de oboseala cronică a mamei, care ajunge cu ușurință la un grad de nepăsare față de propria persoană și de aparența ei.

Și nici nu poveștește nimeni despre frustrarea tatălui, care se vede lăsat pe-afară de relația dintre mamă și prunc. Și nici despre cât poate fi de greu să regăsească bărbatul și femeia din spatele părinților.

Dacă ne-ar spune, ne-ar fi, cu singuranță, mai ușor să ne înțelegem partenerul și pe noi. Și mult mai greu să acuzăm. Pe scurt, venirea primului copil pe lume va redefini relația de cuplu.

Diada partenerilor devine o triadă, în care ultimul venit joacă și rolul cel mai important.

Miruna Stănculescu este psihoterapeut, psihoterapie cognitiv-comportamentală și hipnoterapie, [email protected], blog: www.mirunastanculescu.ro

Gáspár György este psiholog clinician și psihoterapeut relational, www.paginadepsihologie.ro, [email protected], tel.: +40 740 362 681, Facebook: Pagina de Psihologie Asociatia Multiculturala de Psihologie si Psihoterapie

Nadia Gorduza este fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center, este medic psihoterapeut şi business coach, singurul certified Gottman couple therapist și Gottman trainer din România, reprezentant al Institutului Gottman din SUA, având certificări la nivel național și internațional. A urmat un executive MBA în Statele Unite, Tel.: +40751 202 272, http://www.idtherapy.ro, [email protected]

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top