Nivelul de siguranță în cuplu
- Bagajul din copilarie influenteaza nivelul de siguranta actual
- Este bine sa renuntam la cerințele absolutiste, de tip „trebuie”
Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.
Citește și:
Care este scopul real al căsătoriei
Nu ai chef de sex? Ce întrebări trebuie să-ți pui…
Bagajul emoțional din copilărie influențează nivelul de siguranță actual
În urma unor studii de specialitate efectuate asupra unor bebeluși care nu puteau fi opriți din plâns, cercetătorii au ajuns la concluzia că pentru aceștia, brațele mamei sunt cele care oferă gradul cel mai înalt de siguranță. În felul acesta, majoritatea bebelușilor se liniștesc și adorm cu ușurință.
În relația romantică, bagajul emoțional cu care venim este puternic influențat de experiențele derulate în viața noastră, începând din copilărie și continuând cu evenimentele pe care le experimentăm. Acestea ne-au confirmat sau ne-au infirmat sistemul de convingeri pe care ni l-am format.
În cazul în care am trăit o serie de experiențe mai puțin placate în copilărie, în sensul că ne-a lipsit afecțiunea sau căldura părinților, sunt șanse destul de mari ca la vârstă maturității, să dezvoltăm un sentiment de nesiguranță generalizat.
Acest aspect va contribui semnificativ la felul în care ne vom percepe partenerii de viață și de asemenea, la felul în care vom gestiona momentele de cumpănă din viața noastră.
Pe de altă parte, experiențele pozitive din copilărie vor contribui semnificativ în creionarea experiențelor, prin existența validării emoționale, a iubirii și a acceptării necondiționate. În terapie, o importanță mare o acord conștientizării de către pacienți a rădăcinilor problemelor cu care se confruntă.
Dacă îți dorești relații mai sănătoase și de asemenea, un grad mai înalt de siguranță emoțională, este vitală cunoașterea în profunzime a emoțiilor tale și a convingerilor dezadaptative.
Sapă adânc în ființa ta și fii curios/oasa cu privire la harta emoțiilor tale, nu încerca să fugi de ea. Fii un explorator/oare, fii curios/oasă…mai curios/oasă decât ai fost la școală. Este vorba de sănătatea ta atât mentală, cât și fizică.
Procesul de explorare a sigurantei in cuplu
Acest proces de explorare poate dura foarte mult timp, însă învață să ai răbdare. Ca prim pas, este vital să te accepți cum ești, să îți accepți trecutul, cu un scop te-ai născut în familia aceea, în acel background. Vezi care e scopul tău și lecția pe care e de preferat să o înveți.
Am spus “de preferat” și nu “trebuie” pentru că e timpul să renunțăm la cerințele absolutiste pe care ni le impunem noi (mai ales ) și societatea în care trăim.
Așadar, data viitoare când nu te simți în siguranță în relația de cuplu și nu numai, reflectează asupra trăirilor și acțiunilor tale și vezi care este pattern-ul de gândire din spatele sentimentelor. Apoi, optează pentru una din recomandările de mai jos:
– arată-ți tristețea, verbalizeaz-o, nu o ascunde, nu te victimiza; în același timp, nu uita să simți compasiune și față de partener/ a (fiecare face ce poate și ce știe); o discuție sinceră și calmă cu siguranță te va ajuta;
– atunci când simți furie, este recomandat să comunici și să nu recurgi la violență; în cazul în care pur și simplu simți că explodezi, poți apela la o pauză de câteva minute și apoi, când te simți în stare, poți începe discuția, într-o tonalitate calmă și dezirabilă;
– atunci când simți că relația a devenit mai rece, în loc să-i reproșezi asta partenerului/partenerei, ai putea să vezi dacă acesta/această trece prin momente mai dificile, dacă este stresat/a la serviciu; sau i-ai putea derula câteva scene frumoase din viață voastră de cuplu și la final, propune-i câteva activități plăcute pentru amândoi.
De Alexandra Irimes, psiholog clinician, psihoterapeut cognitiv-comportamental, NLP coach