Despre rezoluții, schimbări și obiective realizabile

Suntem tentați ca la început de an să (re)întocmim o listă de rezoluții. Deseori, regăsim pe ea aceleași obiective și schimbări cu care nu am avut prea mare succes în anii trecuți. Ce avem de făcut pentru a avea succes cu planurile noastre, aflăm de la psihoterapeutul Ștefania Voia.

Citește și:

Rezistenta la schimbare: cauze si solutii

Unde greșim când stabilim lista de rezoluții

 

Psychologies: Cum învățăm să ne propunem schimbări și obiective realizabile?

Ștefania Voia: Atunci când îmi propun să fac ceva ce mă împlinește și mă face să fiu autentic cu mine, motivația interioară există. O fac pentru că rezonează cu mine, cu valorile și principiile mele.

Nu este obligatoriu să ne facem o listă de rezoluții doar de anul nou, ci atunci când simțim că suntem pregătiți pentru asta.

Pentru a ne propune schimbări este important să fim conștienți de necesitatea acelei schimbări, să fim convinși că ea este necesară.

După ce am decis că vrem o schimbare avem nevoie să păstrăm contactul cu realitatea, adică schimbările să țină cont de contextul vieții noastre și de resursele noastre. Acest lucru înseamnă să fim sinceri cu noi înșine și să ne acceptăm minusurile dar și plusurile.

Să avem un dialog intern prin care să ne clarificăm de ce ne dorim acele schimbări, dacă ele răspund nevoilor noastre, dacă motivația noastră este dintr-o zonă de dezvoltare sau din frică, sunt alte aspecte importante.

Este mai greu să realizez un obiectiv idealist sau care reprezintă un standard foarte înalt. Decalajul între ceea ce eu vreau și cadrul vieții mele nu trebuie să fie foarte mare.

Obiectivele propuse este bine să fie suficient de motivante. Asta înseamnă să nu fie nici prea ușor de realizat, deoarece mă pot plictisi și va deveni demotivat, dar nici prea grele, pentru că pot renunța din cauza unei dificultăți prea mari.

Spre exemplu, dacă vreau să slăbesc 10 kg, mă pot întreba care este timpul optim, realist în care pot face această schimbare astfel încât să nu mă frustrez prea mult, dar nici să mă plictisesc și să renunț pe parcurs.

 

Psychologies: Cum implementăm, treptat, o schimbare, pentru a ajunge la rezultatul dorit?

Ș. V.: Pentru a ne putea ține de obiectivele propuse, vom stabili timpul acordat până la realizarea lor, iar apoi le vom împărți în alte obiective dar mai mici și mai dese.

Dacă, spre exemplu, am șase luni la dispoziție să învăț o limbă străină, voi defalca acest obiectiv major, în alte obiectie mai mici, să spunem lunare. Ce îmi pot propune eu să fac în fiecare lună pentru a contribui la obiectivul meu mare?

Odată stabilite aceste obiective lunare, pot stabili unele săptămânale și apoi zilnice. Fiecare obiectiv stabilit va fi în acord cu cadrul său, astfel îmi pot propune să conversez 15 minute zilnic, nu două ore, dacă timpul nu îmi permite asta.

Dacă am în față un obiectiv săptămânal, mă voi concentra pe acela, păstrând în minte unde îmi doresc să ajung.

Pentru a ne crește motivația pe perioada alocată este recomandabil să ne și recompensăm cu ceva ce ne aduce bucurie, nu cu lucruri ce ne pot consuma și mai tare. În acest fel vom percepe efortul nostru ca fiind echitabil.

 

Psychologies: Ce valori mai importante, inclusiv în relația cu sine, ar trebui prioritizate cu orice ocazie, nu doar începutul de an?

Ș. V.: Valorile care trebuie prioritizate sunt cele care sunt ale noastre, care rezonează cu noi înșine, nu cu alții. Nu putem renunța la ceva ce reprezintă o valoare pentru noi.

Dacă o facem pe moment, nu o putem întreține pe termen lucru, deoarece asta ar crea un conflict interior mult prea mare și ar duce la dezechilibre.

A fi în contact cu noi ne va ajuta să descoperim care sunt acele valori și principii după care ne ghidăm viața și care ne influențează deciziile. Nu trebuie să fie aceleași cu ale altora.

Prioritate va avea ceea ce răspunde nevoilor noastră de bază, mai ales acelora emoționale. Dacă nu sunt într-o zonă de siguranță, nu pot să îmi asum o schimbare, deoarce o voi face din frică, nu dintr-o zonă de asumare a unui risc calculat și din dorința de explorare.

 

De Ștefania Voia, psihoterapeut

psiholog@stefaniavoia.ro

Tel.: 0726.191.255

www.stefaniavoia.ro

A consemnat Iulia Bârcă

Foto: shutterstock.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum ieși din starea de epuizare emoțională
Cum ieși din starea de epuizare emoțională

Epuizarea emoțională rareori o conștientizăm. Suntem mai irascibili, mai triști, nemulțumiți, incapabili să ne recâștigăm controlul asupra propriei vieți. Îngrijim pe cineva bolnav, avem o relație de cuplu nesatisfăcătoare sau de lovim de o schimbare majoră, și, pur și simplu, parcă nu mai avem resurse să investim emoțional. Ce e de făcut?

Citeste
Cum să ne îndeplinim rezoluțiile de început de an
Cum să ne îndeplinim rezoluțiile de început de an

Suntem campioni în stabilirea rezoluțiilor, a scopurilor mărețe. Dar oare știm să ne propunem obiective realizabile? Suntem capabili să ne apreciem evoluția? Iată cum să ne îndeplinim rezoluțiile de început de an și cum ne-ar ajuta practicarea recunoștinței.

Citeste
Nevoi ascunse în spatele unui obiectiv
Nevoi ascunse în spatele unui obiectiv

Planificarea și nevoia de a avea un scop sau mai multe de îndeplinit sunt necesare și chiar recomandate. Ar fi util să privim și ce se poate ascunde în spatele unui obiectiv, respectiv, care este nevoia noastră reală.

Citeste
Despre rezoluții, schimbări și obiective realizabile
Despre rezoluții, schimbări și obiective realizabile

Suntem tentați ca la început de an să (re)întocmim o listă de rezoluții. Deseori, regăsim pe ea aceleași obiective și schimbări cu care nu am avut prea mare succes în anii trecuți. Ce avem de făcut pentru a avea succes cu planurile noastre, aflăm de la psihoterapeutul Ștefania Voia.

Citeste
Ce să îți oferi ție cadou de Crăciun
Ce să îți oferi ție cadou de Crăciun

Lista cadourilor este lungă și fiecare dintre noi știe ce cadou și-ar dori să găsească sub brad. Dar sărbătorile trec repede, cadourile sunt uitate, iar noi uităm că cele mai semnificative lucruri pe care le putem face pentru noi înșine nu costă bani.

Citeste
Cum ne vindecăm rănile emoționale
Cum ne vindecăm rănile emoționale

Copii fiind, dacă nu primit regulat ceea ce avem nevoie și, mai ales, la intensitatea la care noi avem nevoie, ajungem să dezvoltăm anumite răni emoționale. Iată ce avem de făcut pentru a ne vindeca rănile emoționale.

Citeste