Manifestări în depresie și alte tulburări similare

Un număr mare de persoane suferă de depresie în zilele noastre, iar acest „demon al amiezii' este cea mai cunoscută patologie dar și cea mai frecvent greșit diagnosticată. Iată câteva informații în plus.

Citește și:

Cum ne putem ajuta sa iesim din depresie

De ce este recomandat să ne iertăm propriile greșeli

Diagnostic

Diagnosticul depresiei, așa cum se cunoaște, se referă la o stare emoțională încărcată de tristețe, un sentiment de amărăciune, o stimă de sine scăzută, o motricitate lentă, o dorință de a sta cât mai mult singur, departe de persoane.

Pe lângă sentimentul de inutilitate, depresia are în centru sentimentul de vinovăție, precum și pe cel al lipsei de valoare/importanță („eu nu merit – să fiu ajutat/înțeles/iubit').

Persoana cu depresie se simte deseori vinovată/responsabilă pentru un „rău' pe care crede că l-a făcut altcuiva: „m-a părăsit pentru că nu am făcut x lucru sau pentru că nu merit iubire' sau „… y a murit și eu nu am reușit să îl prețuiesc cât de mult aș fi vrut'.

În literatura de specialitate, depresia este împărțită în două categorii: depresie anaclitică și depresie introiectivă.

În cadrul depresiei anaclitice, persoana simte un gol interior (uneori lipsa unei persoane dragi), iar în cazul depresiei introiective vorbim despre o parte a persoanei care permanent se învinovățește.

Practic, în cazul depresiei introiective, persoana își repetă sieși: „E vina ta/ Trebuia să fi făcut x lucru…', etc., iar în cazul celei anaclitice persoana își spune: „Sunt singur/ă. E vina mea că sunt singur/ă. Dacă nu făceam x lucru, acum poate era altfel…/ Eu nu merit…'.

 

Variații ale tulburării

Depresia este foarte des diagnosticată pe baza celor enunțate mai sus, însă acest simptome pot face parte din diferite patologii.

În primul rând este important să vorbim despre tulburarea de personalitate obsesională sau OCD.

Pentru această patologie este definitoriu conflictul de ambivalență, adică faptul că o persoană încearcă să facă bine, dar mereu ajunge să facă rău.

O persoană care dorește să fie aproape de iubitul ei și să îi ofere tot ce își dorește el, ajunge într-un final să îl sufoce de atâta iubire, făcându-i mai mult rău decât bine. Depresia poate fi aici un element pronunțat.

În cadrul aceleiași probleme există o dorință foarte mare de control. Controlul pe care obsesionalul încearcă să îl forțeze asupra celor din jur este o apărare astfel încât să nu fie rănit el sau să nu fie răniți ceilalți.

Dacă persoana nu mai poate deține controlul, se poate scufunda în depresie, simțindu-și viața plutind în derivă.

Un soț obișnuia să se folosească de bani pentru a-și controla soția: îi dădea atât cât voia el,  o întreba pe ce îi cheltuiește, etc. În momentul când a rămas fără bani, el a intrat în depresie și se simțea mai mereu amenințat.

Pe de altă parte, narcisismul are un cuvânt de spus aici. Fanteziile pe care le are narcisicul se referă la idei de grandoare, de preamărire. Dacă realitatea se dovedește a fi prea crudă, poate resimți/manifesta depresie.

 

Tratament

În ceea ce privește tratamentul, încă din anii 1920 psihanaliza a început să teoretizeze și să vindece patologia.

Printre primii care au lucrat la acest lucru, pe lângă Sigmund Freud, s-a numărat Melanie Klein, Karl Abraham, iar munca lor este continuată permanent de către contemporani.

Astfel, persoanele care manifestă astfel de simptome pot opta pentru o terapie psihanalitică, astfel încât suferința să se diminueze și să dispară.

 

De Tiberiu Seeberger, psihoterapeut psihanalist

Tel.: 0760.615.143

www.seeberger.ro

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Suntem atât de dornici să nu ne copleșească emoțiile, încât le ignorăm
Suntem atât de dornici să nu ne copleșească emoțiile, încât le ignorăm

Nu este recomandat să te lași copleșită de emoții, să poți lua distanță de ele și să treci prin filtrul gândirii ce se întâmplă, de fapt, cu tine. Dar acolo, în emoții, găsim mesaje importante despre noi.

Citeste
Cum ne putem elibera de stres
Cum ne putem elibera de stres

Nu putem controla ce se petrece în jurul nostru și nu putem evita problemele, însă putem învăța să ne eliberăm mai eficient de stres. Iată câteva resurse simple și foarte utile.

Citeste
Abilități pentru a gestiona mai bine stresul la muncă
Abilități pentru a gestiona mai bine stresul la muncă

Ne place sau nu, stresul face parte din viața noastră de zi cu zi. Totuși, fiecare dintre noi dispune de abilități pentru a-l gestiona mai eficient. Iată care sunt acestea și ce avem de făcut.

Citeste
Manifestări în depresie și alte tulburări similare
Manifestări în depresie și alte tulburări similare

Un număr mare de persoane suferă de depresie în zilele noastre, iar acest „demon al amiezii” este cea mai cunoscută patologie dar și cea mai frecvent greșit diagnosticată. Iată câteva informații în plus.

Citeste
arta, pian desenat
Arta între terapie, hobby și meserie

În miile de încercări de a caracteriza cuvântul „artă“, sau indiferent de cât ne-am strădui să înțelegem acest cuvânt, parcă tot mai mult ne îndepărtăm de lumea fizică, pășind cu umilință spre un tărâm sacru unde timpul se scurge în file, portative ori pânze cu miros înțepător.

Citeste
Copilul interior și nevoile noastre reale
Copilul interior și nevoile noastre reale

Desigur, este o întreagă discuție legată de copilul interior… o discuție amplă, de altfel. Recent, am realizat că mă port cu mine, fără să îmi dau seama, exact așa cum se purta mama. Și nu am cele mai frumoase amintiri din copilărie.

Citeste