Now Reading
Ce rol joacă în viața noastră rutina și schimbarea

Ce rol joacă în viața noastră rutina și schimbarea

Atât rutina cât și schimbarea, de-a lungul etapelor vieții, au roluri egale ca importanță. în copilărie, rutina ne dă stabilitate și siguranță, iar la maturitate, schimbarea ne ajută să de redescoperim, să ne redefinim și să evoluăm personal. Iată câteva informații.

Citește și:

De ce este recomandat să ne iertăm propriile greșeli

Ce e de făcut când cineva îți înșală încrederea

Schimbarea și rutina apar ca două concepte antagonice, însă ele se completează într-o succesiune benefică pentru dezvoltarea noastră.

Atunci când ne aflăm într-un proces de schimbare, o mare parte din rutine și obiceiuri se transformă, poate chiar se întrerup permanent, iar când schimbarea devine stabilă și ancorată în existența noastră, clădim și modelăm noi rutine. 

Rutina este deseori interpretată ca stagnare, acea zonă de confort în care fiecare zi arată la fel, în care inițiativa și creativitatea par a fi blocate, iar curajul pus în stand by. Rutina însă este un indicator de stabilitate.

În dezvoltarea copiilor are un rol esențial întrucât ei pot anticipa și înțelege realitatea din jur, își pot face planuri de viitor, pot acționa cu siguranță și cu mai puțină anxietate

Ritualul este un element cheie in stabilirea bazei de siguranță ce permite copilului și mai târziu adultului să exploreze, să se aventureze, să deprindă curaj și să fie deschis schimbării.

Un cadru plin de schimbări generează confuzie în viața copilului, lipsă de repere și antrenează prea mult capacitățile de adaptare sau poate le și inhibă.

Aceste aspecte rămân valabile până la vârsta adultă, iar noi ajungem să credem că ne lipsește initiativa, curajul sau vitalitatea când de fapt nu avem baza de siguranță și încredere care să ne dea imboldul către schimbare.

Rutina este esențială pentru că are rol de securizare. Noi ne structurăm prin intermediul ei, însă ne și protejăm, adică ne ținem la distanță de ceea ce percepem sau interpretăm ca fiind amenințător.

Rămânem în zona de confort întrucât în afara ei există un pericol ce amenință imaginea socială, stima de sine, resursele personale, integritatea psihică. Și pe bună dreptate!

Schimbarea nu este ușoară, ea presupune mobilizarea resurselor, a  capacităților motivaționale și acționale, dar mai ales aflarea răspunsului la întrebarea „Eu ce vreau?” „Ce îmi face bine?” 

La începutul oricărui proces de schimbare, a reflecta la întrebări legate de rutina din prezent este elementul cheie.

În ce fel mă ajută această rutină? Ce tipuri de acțiuni sau comportamente întreține această rutină? De ce anume fug sau mă protejez? A afla răspunsul la astfel de întrebări oferă o mai bună înțelegere a prezentului și mobilizează energia în direcția schimbării.

Altfel curajul nu mai reprezintă o piedică în reorganizarea traseului personal, ci se manifestă sub formă de vitalitate, încredere, dorința spre mai bine.

 

De Alina Plăișeanu, consilier și psihoterapeut de formare experiențială (adult-copil-cuplu-familie)

Cabinet individual de psihologie „Plăișeanu Alina Mihaela’

Tel.: 0724.265.015

Email: [email protected]

Facebook: @psihologalinaplaiseanu

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top