5 conversații obligatorii înainte de nuntă

Toate cuplurile își doresc același lucru: o căsnicie fericită. Iată cinci tipuri de conversații pe care trebuie să le aveți înainte de nuntă!

 

Rezervați-vă timp unul pentru altul în fiecare zi

Creați-vă un ritual, ca, de exemplu, o conversație zilnică de reducere a stresului, la începutul sau la sfârșitul zilei, doar pentru voi doi.

Cuplurile de succes își rezervă în mod intenționat timp unul pentru celălalt în fiecare zi, iar voi puteți începe să faceți acest lucru chiar în etapa premaritală a relației voastre.

Dacă sunteți îngrijorați să nu fiți întrerupți, amintiți-vă că este important să vă puneți telefoanele pe modul silențios și să închideți televizorul, pentru a vă putea conecta chiar și numai pentru 20 de minute pe zi.

 

Comunicarea este cheia

Sunteți logodiți și vă așteptați ca partenerul să vă cunoască nevoile și dorințele? Absolut, nu! Este nevoie să vă asigurați că i le veți comunica acestuia cât mai curând.

Cunoscând lucrurile mărunte despre partener (care este desertul lui preferat, ce hobbyuri are, de ce se teme cel mai mult sau care este cel mai mare vis), acest lucru aprofundează intimitatea și prietenia și vă ajută să rămâneți conectați în momentele stresante. Nu vă opriți din a fi curioși în legătură cu partenerul vostru!

Citește și:

Cum să avem așteptări sănătoase de la un partener de cuplu

Cuplu: Ce se ascunde în spatele compromisurilor nesănătoase

Faceți sex (și discutați despre sex!)

Programați-vă timp pentru a face sex dacă considerați că încă nu v-ați conectat fizic. Acest lucru se poate simți mai puțin romantic, dar este important să vă rezervați timp pentru intimitate.

De asemenea, este important să vorbiți deschis despre sex cu partenerul. Cum intenționați să susțineți intimitatea în timpul căsătoriei? Care sunt nevoile și dorințele voastre sexuale? Care sunt fanteziile voastre și lucrurile noi pe care vreți să le încercați?

Cuplurile care comunică despre sex au, în general, o relație sexuală mai bună și se bucură de o intimitate mai mare. Purtând aceste conversații în etapa premaritală, vă va fi mai ușor să le continuați și după ce vă căsătoriți.

Și dacă vă simțiți agitați când vorbiți cu partenerul despre aceste lucruri, ar fi o bună ocazie să căutați ajutorul unui psihoterapeut de cuplu.

 

Discutați despre finanțe

Dacă nu ați făcut-o deja, stați împreună și vorbiți despre gestionarea banilor. Fiți deschiși și spuneți adevărul cu privire la sumele creditate și la economiile existente.

Aceste câteva întrebări vă vor ajuta

  • Îți place să faci economii sau să cheltuiești?
  • Cum ar trebui să ne împărțim responsabilitățile financiare?
  • Ce simți în legătură cu datoriile?
  • Cât de importantă este bogăția pentru tine?
  • Cum plănuiești să finanțezi achiziții și investiții mari, cum ar fi o mașină, o casă sau (dacă îți dorești copii) să economisești pentru școala copiilor noștri?
  • Cum ai aborda tu planificarea pentru pensionare?

 

Vă veți căsători cu o persoană așa cum este ea, nu cum v-ați dori voi să fie

Când vă alegeți un partener, alegeți și un anumit set de probleme. Iubiți-vă partenerul fără a-l judeca, acceptați-l pentru ceea ce este (chiar și cu părțile lui mai ciudate) și amintiți-vă motivul pentru care v-ați îndrăgostit de acesta.

Iar dacă există comportamente sau probleme care trebuie abordate, nu uitați să vă angajați într-un conflict sănătos și productiv și să evitați cei 4 Cavaleri ai Apocalipsei: critica, defensiva, disprețul și interiorizarea.

 

De Nadia Gorduza, fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center. Este medic, psihoterapeut și business coach, singurul psihoterapeut din România specializat atât în Terapia de Cuplu prin metoda Gottman cât și în Terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii și Adicții. Este reprezentant al Institutului Gottman din SUA și Virtually Better Inc. USA, cu certificări la nivel național și internațional; a urmat un Executive MBA în Statele Unite.  http://www.idtherapy.ro, nadia.gorduza@idtherapy.ro, +40751 202 272

Foto: Shutterstock

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
5 conversații obligatorii înainte de nuntă
5 conversații obligatorii înainte de nuntă

Toate cuplurile își doresc același lucru: o căsnicie fericită. Iată cinci tipuri de conversații pe care trebuie să le aveți înainte de nuntă!

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste