5 conversații obligatorii înainte de nuntă
Toate cuplurile își doresc același lucru: o căsnicie fericită. Iată cinci tipuri de conversații pe care trebuie să le aveți înainte de nuntă!
Rezervați-vă timp unul pentru altul în fiecare zi
Creați-vă un ritual, ca, de exemplu, o conversație zilnică de reducere a stresului, la începutul sau la sfârșitul zilei, doar pentru voi doi.
Cuplurile de succes își rezervă în mod intenționat timp unul pentru celălalt în fiecare zi, iar voi puteți începe să faceți acest lucru chiar în etapa premaritală a relației voastre.
Dacă sunteți îngrijorați să nu fiți întrerupți, amintiți-vă că este important să vă puneți telefoanele pe modul silențios și să închideți televizorul, pentru a vă putea conecta chiar și numai pentru 20 de minute pe zi.
Comunicarea este cheia
Sunteți logodiți și vă așteptați ca partenerul să vă cunoască nevoile și dorințele? Absolut, nu! Este nevoie să vă asigurați că i le veți comunica acestuia cât mai curând.
Cunoscând lucrurile mărunte despre partener (care este desertul lui preferat, ce hobbyuri are, de ce se teme cel mai mult sau care este cel mai mare vis), acest lucru aprofundează intimitatea și prietenia și vă ajută să rămâneți conectați în momentele stresante. Nu vă opriți din a fi curioși în legătură cu partenerul vostru!
Citește și:
Cum să avem așteptări sănătoase de la un partener de cuplu
Cuplu: Ce se ascunde în spatele compromisurilor nesănătoase
Faceți sex (și discutați despre sex!)
Programați-vă timp pentru a face sex dacă considerați că încă nu v-ați conectat fizic. Acest lucru se poate simți mai puțin romantic, dar este important să vă rezervați timp pentru intimitate.
De asemenea, este important să vorbiți deschis despre sex cu partenerul. Cum intenționați să susțineți intimitatea în timpul căsătoriei? Care sunt nevoile și dorințele voastre sexuale? Care sunt fanteziile voastre și lucrurile noi pe care vreți să le încercați?
Cuplurile care comunică despre sex au, în general, o relație sexuală mai bună și se bucură de o intimitate mai mare. Purtând aceste conversații în etapa premaritală, vă va fi mai ușor să le continuați și după ce vă căsătoriți.
Și dacă vă simțiți agitați când vorbiți cu partenerul despre aceste lucruri, ar fi o bună ocazie să căutați ajutorul unui psihoterapeut de cuplu.
Discutați despre finanțe
Dacă nu ați făcut-o deja, stați împreună și vorbiți despre gestionarea banilor. Fiți deschiși și spuneți adevărul cu privire la sumele creditate și la economiile existente.
Aceste câteva întrebări vă vor ajuta
- Îți place să faci economii sau să cheltuiești?
- Cum ar trebui să ne împărțim responsabilitățile financiare?
- Ce simți în legătură cu datoriile?
- Cât de importantă este bogăția pentru tine?
- Cum plănuiești să finanțezi achiziții și investiții mari, cum ar fi o mașină, o casă sau (dacă îți dorești copii) să economisești pentru școala copiilor noștri?
- Cum ai aborda tu planificarea pentru pensionare?
Vă veți căsători cu o persoană așa cum este ea, nu cum v-ați dori voi să fie
Când vă alegeți un partener, alegeți și un anumit set de probleme. Iubiți-vă partenerul fără a-l judeca, acceptați-l pentru ceea ce este (chiar și cu părțile lui mai ciudate) și amintiți-vă motivul pentru care v-ați îndrăgostit de acesta.
Iar dacă există comportamente sau probleme care trebuie abordate, nu uitați să vă angajați într-un conflict sănătos și productiv și să evitați cei 4 Cavaleri ai Apocalipsei: critica, defensiva, disprețul și interiorizarea.
De Nadia Gorduza, fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center. Este medic, psihoterapeut și business coach, singurul psihoterapeut din România specializat atât în Terapia de Cuplu prin metoda Gottman cât și în Terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii și Adicții. Este reprezentant al Institutului Gottman din SUA și Virtually Better Inc. USA, cu certificări la nivel național și internațional; a urmat un Executive MBA în Statele Unite. http://www.idtherapy.ro, [email protected], +40751 202 272
Foto: Shutterstock