Limite sănătoase în prietenia cu un fost iubit

Prietenia cu un fost iubit poate fi un  joc periculos, de aceea, de cele mai multe ori, o astfel de relație nu este recomandată. Dacă, totuși, te regăsești în acest scenariu, iată care sunt limitele sănătoase.

Citește și:

Infidelitate: Ești tentat să ai o aventură? Iată ce poți face

Alege-ți un partener cu care te poți juca

Există prietenie după iubire? Putem să rămânem prieteni cu un fost iubit? Fie că astfel de întrebări vin din partea persoanei ce a decis să pună punct relației, fie că vin din partea persoanei părăsite, prietenia cu un fost iubit este de cele mai multe ori greu de gestionat.

Dacă, totuși, partenerii decid din diferite motive să rămână prieteni, atunci ar trebui să țină cont de următoarele aspecte:

Fiți sinceri. Vreți să mai acordați o șansă relației sau sunteți sigur că relația de cuplu s-a încheiat? Este important să fiți sinceri unul față de altul dar și față de voi înșivă.

Sperați că în spatele acestei afirmații se ascunde de fapt o nouă șansă de a relua relația? Vreți să aveți un plan de rezervă în cazul în care relația viitoare nu va funcționa cum vă doriți?

Este bine să discutați cu fostul partener și să ajungeți amândoi la o concluzie onestă, în funcție de ce vă doriți cu adevărat și care sunt sentimentele voastre actuale. Respectând, desigur, dorința celuilalt.

Gândește-te dacă într-adevăr vrei să rămâi prieten cu fostul iubit sau în spatele acestei afirmații se ascund alte dorințe și așteptări.

Relația de prietenie se inițiază după o perioadă de pauză. Imediat după despărțire este indicat să ne luăm o perioadă de pauză, să rupem orice contact cu fostul partener și să reflectăm asupra propriilor emoții și trăiri interioare.

Dă-ți voie să simți tristețe, dă-ți voie să plângi, să accepți ceea ce ți se întâmplă și mai apoi să te vindeci. Așa numita „perioadă de doliu' este un pas important în vindecarea rănilor emoționale produse de despărțire.

Menținerea legăturii cu fostul partener imediat după despărțire nu va fi decât o agonie prelungită. Chiar și în cazul în care despărțirea a fost una amiabilă și aparent calmă, atmosfera emoțională este prea încărcată in acest moment, pentru a permite inițierea unei relații de prietenie.

Relația de prietenie cu un fost iubit este de fapt o relație de mijloc. Nu este o relație romantică, de cuplu, dar nici nu este o relație de prietenie siceră și adevărată. Este bine să conștientizam acest lucru și să avem așteptări realiste.

Relația de prietenie cu un fost iubit îți poate pune în pericol relația actuală.

Dacă insiști să menții legătura cu un fost iubit chiar și în cazul în care ai început o nouă relație, acest lucru poate însemna că ești încă legat emoțional de fostul partener și din acest motiv nu îți permiți să te implici cu adevărat în noua relație.

Chiar și în cazul în care ați fost buni prieteni înainte să începeți o relație romantică, după despărțire acest lucru nu va mai putea fi la fel.

Ruperea relației cu fostul partener îți va permite să te implici în noua relație și să poți merge mai departe, lăsând trecutul în urmă.

Puteți menține relații cordiale și politicoase. Sigur că nu o să vă împărtășiți cele mai intime secrete unul altuia, sigur că nu veți petrece weekendurile împreună sau vacanțele.

O prietenie sinceră de acest fel este de cele mai multe ori o iluzie în cazul unor fosti parteneri de cuplu.

Însă vă puteți respecta reciproc, saluta politicos atunci când vă întâlniți sau trimite mesaje de sărbători sau aniversări, poate chiar și oferi un mic ajutor în cazuri extreme.

Trecutul nu îl mai putem schimba, însă îl putem accepta și trata cu respect persoanele care cândva au făcut parte din el.

În cazul unei despărțiri, afirmația „să rămânem prieteni', de cele mai multe ori, are rolul de a atenua puțin lucrurile și a veni ca un prag psihologic, pentru ca ruptura să nu se producă brusc. Intenția fiind de a face despărțirea mai puțin dureroasă.

De asemenea, reprezintă o modalitate de a-l asigura pe partener că îi vei rămâne alături și că poate conta pe tine în viitor, toate acestea vin în scopul de a scăpa de sentimenetele de vinovăție venite ca urmare a inițierii rupturii relației.

Există prietenie după iubire? De cele mai multe ori este doar o iluzie, însă există și excepții.

Aceste excepții apar atunci când sunteți foarte sinceri cu propriile sentimente și emoții, când amândoi ați acceptat situația, ați stabilit termenii în care se va desfășura relația de prietenie și mai ales când aveți o motivație comună în menținerea acestei relații de prietenie (de exemplu: în cazul în care aveți copii împreună).

De Nicoleta Dumitrof, psihoterapeut

www.psiholog-nicoletadumitrof.ro

Tel.: 0737.968.388

Foto: 123rf.com

 

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Conflict în cuplu: Îți poți exprima gândurile și emoțiile?
Conflict în cuplu: Îți poți exprima gândurile și emoțiile?

De multe ori, într-un conflict în cuplu, tindem să fim dominați de emoții, iar manifestarea acestora fie ia calea furiei necontrolate, fie duce la mutism. Câteva idei despre cei care nu spun ce au de spus… atunci când ar trebui să o facă.

Citeste
Neajunsurile de la maturitate ale unui copil răsfăţat în exces
Neajunsurile de la maturitate ale unui copil răsfăţat în exces

Din dorinţa de a-i oferi tot ceea ce-i mai bun, noi părinţi, ajungem, uneori, să avem un copil răsfățat în exces. Acest lucru are efecte negative şi în perioada copilăriei, însă acestea pot fi mult mai evidente și împovărătoare în viaţa de adult.

Citeste
Utilizarea meloterapiei în dezvoltarea copilului
Utilizarea meloterapiei în dezvoltarea copilului

Meloterapia armonizează dezvoltarea copilului, ajutându-l să își înțeleagă și exprime mai corect emoțiile, să comunice, să se integreze mai bine social. Iată și alte beneficii ale acestei metode terapeutice.

Citeste
Limite sănătoase în prietenia cu un fost iubit
Limite sănătoase în prietenia cu un fost iubit

Prietenia cu un fost iubit poate fi un joc periculos, de aceea, de cele mai multe ori, o astfel de relație nu este recomandată. Dacă, totuși, te regăsești în acest scenariu, iată care sunt limitele sănătoase.

Citeste
Nevoia de educație incluzivă pentru copiii cu dizabilități
Nevoia de educație incluzivă pentru copiii cu dizabilități

Copiii cu dizabilități au dreptul la educație adaptată nevoilor lor dar, mai ales, au nevoie de șansa de a-și dezvolta potențialul și de a crește incluși în societatea din care fac parte. Am discutat despre nevoia și rolul important al școlilor incluzive cu Maria Mădălina Turza, președinte Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități.

Citeste
5 conversații obligatorii înainte de nuntă
5 conversații obligatorii înainte de nuntă

Toate cuplurile își doresc același lucru: o căsnicie fericită. Iată cinci tipuri de conversații pe care trebuie să le aveți înainte de nuntă!

Citeste