Utilizarea meloterapiei în dezvoltarea copilului

Meloterapia armonizează dezvoltarea copilului, ajutându-l să își înțeleagă și exprime mai corect emoțiile, să comunice, să se integreze mai bine social. Iată și alte beneficii ale acestei metode terapeutice.

Citește și:

Dezvoltare personală pentru copiii cu tulburări de dezvoltare psihică, psihomotrică și fizică

Nevoia de educație incluzivă pentru copiii cu dizabilități

 

Meloterapia- repere informaționale

Paul Nordoff şi Clive Robbins (1930,1960) spuneau că oricine răspunde la muzică, indiferent cât este de bolnav sau de incapacitat.

Conform definiției, muzica reprezintă „arta de a exprima sentimente și idei cu ajutorul sunetelor combinate într-o manieră specifică'.

Meloterapia se încadrează în aria psihoterapiei prin artă, mai exact, reprezintă utilizarea muzicii în mod terapeutic.

Studiile științifice au demonstrat că muzica modifică undele cerebrale și frecvența cardiacă. Muzica, sub orice formă a ei, influențează starea fizică, mentală și emoțională a omului.

 

Utilizarea meloterapiei în dezvoltarea copilului

Cursurile de meloterapie nu sunt lecții de pian clasice și nici lecții de cultură muzicală. Prin meloterapie, muzica este utilizată în mod specific pentru a aduce beneficii copilului.

Meloterapia este benefică atât în cazul copilului cu o dezvoltare corespunzătoare vârstei, cât și în cazul copiilor cu elemente din spectrul autist, al celor cu întârzieri în dezvoltare, al celor care au un limbaj deficitar și al celor cu probleme emoționale și cu dificultăți de integrare în mediul social.

Metoda nu preusupune numai a învăța copilul să cânte la pian (sau la un alt instrument), ci se poate desfășura sub două forme:

Forma activă presupune activități muzicale desfășurate de către copil (instrumental sau vocal).

Forma receptivă este cea în care copilul audiază muzică, el nefiind complet pasiv, deoarece este solicitat un anumit grad de participare.

Forma potrivită de desfășurare se alege în funcție de nevoile și particularitățile copilului. Pentru un copil nonverbal, meloterapia poate reprezenta stabilirea unei noi căi de comunicare.

De asemenea, muzica îl poate stimula pentru a reproduce mai ușor anumite sunete. Pentru un copil cu probleme comportamentale, muzica poate avea rol ul de a diminua frustrarea și de a spori atenția în sarcină.

Pentru un copil desincronizat senzorial, sunetele muzicale pot fi utilizate ca elemente specifice, integrate în programul de stimulare senzorială.

Un copil motivat, ale cărui limite sunt cunoscute de către meloterapeut, poate învăța să cânte, poate reproduce după model mai apoi și, de asemenea, poate învăța să asculte și să înțeleagă muzica. A cunoaște muzica înseamnă a reproduce, a interpreta, a audia și a înțelege sunetele muzicale.

 

Beneficiile meloterapiei

O melodie, adică o „înșiruire armonioasă de sunete', poate contribui la dezvoltarea abilitătilor motorii ale unui copil.

Aceeași melodie, poate tempera comportamentele în exces ale altui copil și tot aceeași piesă muzicală, poate favoriza creșterea stimei de sine în cazul unui al treilea copil.

Terapia prin muzică vizează atât disciplinarea copilului, respectiv modelarea comportamentelor, cât și transmiterea noțiunilor de bază ce privesc teoria și practica muzicală.

Copilul nu vine să cânte la pian. Copilul vine pentru a învăța să respecte o serie de reguli, ce îl vor ajuta să cânte mai apoi.

A cânta la un instrument presupune disciplină. Pentru a preda orice fel de disciplină, în primul rand, elevul trebuie să fie compliant.

Aici facem referire la relația profesor-elev, care trebuie cladită cu atenție, pentru a putea avea loc un proces de învățare corespunzător.

În concluzie, beneficiile meloterapiei sunt: complianța, dezvoltarea creativității, îmbunătățirea abilităților de socializare, creșterea atenției și a stimei de sine, stimularea limbajului, îmbunătățirea memoriei, coordonarea oculo-motorie, imbunătățirea abilităților coordinative.

 

De Laura Cîrnu, terapeut comportamental și meloterapeut

cirnu.n.lauraandreea@gmail.com
Facebook: meloterapiepian

Foto: shuyyerstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Utilizarea meloterapiei în dezvoltarea copilului
Utilizarea meloterapiei în dezvoltarea copilului

Meloterapia armonizează dezvoltarea copilului, ajutându-l să își înțeleagă și exprime mai corect emoțiile, să comunice, să se integreze mai bine social. Iată și alte beneficii ale acestei metode terapeutice.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste