Dezvoltare personală pentru copiii cu tulburări de dezvoltare psihică, psihomotrică și fizică

Creșterea și dezvoltarea potențialului unui copil cu tulburări de dezvoltare psihică, psihomotrică și fizică sunt mult mai importante decât încadrarea acestuia pe o scală de competențe. Iată ce putem face pentru dezvoltarea personală a acestor copii.

Citește și:

Semne clare pentru autism

Beneficiile aduse de animale copiilor cu autism

Dezvoltarea oricărui individ se întâmplă pe toată perioada vieții și vine din nevoia acestuia de adaptare la mediu.

Dacă persoana se confruntă cu anumite tulburări de natură psihică, psihomotrica sau fizică, atunci dezvoltarea ei trebuie dirijată, asistată de specialiști și familie pentru a depăși momentele de neputință și neînțelegere. Dizabilitatea  este o componentă a condiției umane.

Oricine poate ajunge la o anumită situație de dizabilitate ca rezultantă a interacțiunii stării de sănătate cu mediul în care aceasta trăiește și se dezvoltă. Dizabilitatea este un fenomen complex , multidimensional și în dinamică.

Tulburarea de dezvoltare la copii este un fenomen des întâlnit în domeniul medical și cel psihologic de aceea este necesară o abordare multidisciplinară pentru a creea posibilitatea identificării tuturor factorilor ce au stat la baza declanșării acesteia și apoi pentru conceperea unui plan solid și complex de intervenție care să ofere sprijin  în dezvoltarea copilului și familiei acestuia în egală măsură.

Dezvoltarea personală a unui copil cu tulburări de dezvoltare înseamnă parcurgerea mai multor etape, cea a dezvoltării autonomiei pentru ai crește stima de sine, cea a integrării senzoriale pentru a putea percepe mediul adecvat, cea a dezvoltării emoționale pentru a se înțelege pe el și pe ceilalți, cea a dezvoltării limbajului care poate diferi în funcție de potențialul fiecăruia, cea a socializării.

Fiecare etapă are metode și utilizează instrumente diferite în funcție de nevoia fiecărui copil, dar și în funcție de pregătirea și expertiza specialistului.

Tulburarea de dezvoltare afectează mai multe arii și abilități și pentru ca un copil să beneficieze  de o recuperare constructivă are nevoie de intervenție multidisciplinară, cu echipa formată din mai mulți specialiști.

 

Evaluarea complexă a copilului cu tulburări de dezvoltare

Evaluarea complexă presupune evaluarea multidisciplinară a copilului din punct de vedere medical, psihologic și educațional și pornește de la premisa că orice copil se modelează prin interacțiunea dintre aspectele biologice și cele de mediu fără a neglija așteptările de la viață ale persoanelor cu care interacționează acesta.

În evaluare, specialiștii trebuie să aibă o abordare holistică, fără a se limita la a măsura nivelul de dezvoltare al copilului numai după niște teste sau rapoarte standard deoarece se ajunge la etichetare.

Evaluarea copilului trebuie făcută în context particular de viață și în funcție de calitățile unice ale lui, ale familiei sale și ale mediului în care activează.

În cazul unui diagnostic multiplu, echipa multidisciplinară, va emite un set de recomandări care pot fi aplicate și gestionate de întreaga echipă și care sunt în concordanță cu capacitatea de funcționare a fiecărui individ.

Evaluarea capacității reprezintă stabilirea potențialului biopsihic al copilului care este mult mai important decât încadrarea acestuia pe o scala de competențe.

Evaluarea capacității și a performanței se realizează de către specialiști cu participarea activă a părinților și persoanelor de referință din viața copilului în cadrul unui complex de cunoaștere atât în mediu de viață obișnuit, cât și în condiții de testare.

 

Intervenția timpurie

Evaluarea și intervenția terapeutică cresc șansele recuperării cu 80% dacă se fac în copilăria timpurie, adică până în vârstă de 3 ani.

Dezvoltarea unui copil trebuie făcută treptat, creierul copilului trebuie antrenat și stimulat astfel încât procesul de învățare să fie corelat cu vârsta.

Jocul de integrare senzorială contribuie la dezvoltare cognitivă, la dezvoltarea limbajului, la controlul emoțiilor, dezvoltare fizică și creativitate, la deprinderea abilităților sociale.

Beneficiile imediate ale folosirii simțurilor în joc contribuie semnificativ la dezvoltarea creierului și se reflectă în dezvoltarea emoțională și cognitivă.

Pentru că dezvoltarea emoțională și cea socială sunt importante, este recomandat că jocul senzorial să fie împărtășit, adică să fie împreună cu cineva.

În copilăria timpurie informațiile din mediul înconjurător sunt primite prin intermediul percepției, iar percepția se face cu ajutorul simțurilor și se sedimentează la nivelul creierului ca baza de date pentru procesul de comparare și învățare.

În practică întâlnim copii care au tulburări de dezvoltare care se manifestă prin hipersensibilitate sau hiposensibilitate, care duc la lipsa atenției sau agitație, ceeea ce face că ei să nu poată parcurge etapele învățării în mod adecvat. Acestea, în fapt, sunt efectele unei lipse de stimulare sau a unei suprastimulari.

Prin urmare, evaluarea trebuie să aibă drept scop întocmirea unui plan de intervenție multidisciplinar în cadrul căruia să fie valorificate deprinderile și abilitățile dobândite/cunoscute și construirea sau reconstruirea altora necesare pentru a crește nivelul de autonomie și atingerea potențialului maxim al copilului

 

De Iren A. Ioniță, pedagog de recuperare specialist în tulburări de dezvoltare, Consilier de dezvoltare personală, fondator Papillon Clinique

www.papillonclinique.ro

contact@papillonclinique.ro

Tel.: 0722.297.527

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Dezvoltare personală pentru copiii cu tulburări de dezvoltare psihică, psihomotrică și fizică
Dezvoltare personală pentru copiii cu tulburări de dezvoltare psihică, psihomotrică și fizică

Creșterea și dezvoltarea potențialului unui copil cu tulburări de dezvoltare psihică, psihomotrică și fizică sunt mult mai importante decât încadrarea acestuia pe o scală de competențe. Iată ce putem face pentru dezvoltarea personală a acestor copii.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste