Now Reading
Cum îți influențează toleranța calitatea vieții

Cum îți influențează toleranța calitatea vieții

Toleranța îți poate îmbunătăți calitatea vieții ea contribuind la relații mai bune cu cei din jur, dar și cu propria persoană. Atunci când suntem mai binevoitori și îngăduitori cu noi înșine, avem o mai mare disponibilitate și către cei din jur.

Citește și:

Cum gestionăm schimbările care ne dau viața peste cap

Ce poți face pentru a-ți îmbunătăți stima de sine

 

Toleranţa înseamnă să-i respecţi pe ceilalţi şi să înveţi de la ei, înlăturând stereotipuri nedrepte, valorificând diferenţele şi crearea de noi legături de comunicare pe baza lor. Opusul toleranţei este în multe cazuri prejudecata.

O persoană tolerantă acceptă diversitatea şi nu are idei preconcepute despre ceilalţi pe baza diferenţelor de religie, rasă, gen.

Dacă trăim în armonie cu ceilalţi şi căutăm soluţii în loc să iscăm conflicte, putem să ne concentrăm mai mult pe elementele comune decât pe diferenţe. Toleranţa înseamnă să fii flexibil şi să-i accepţi pe cei din jur şi dreptul lor de a fi cum îşi doresc.

Practică toleranţa prin comportament zilnic faţă de ceilalţi, fie ca e vorba de părinţi, colegi, profesori, cunoştinţe întâmplătoare sau străini. Poţi fi tolerant şi cu oamenii pe care nu-i cunoşti.

Este foarte important să investim permanent în dezvoltarea personală, devenind mai buni, mai îngăduitori cu oamenii, oferind înţelegere sau ajutor atunci când au nevoie. Astfel, ne îmbunătăţim calitatea vieţii, simțindu-ne mai bine cu noi și mediul din care facem parte.

Toleranța are limitele ei, întrucât nu este recomandat să tolerăm orice și să devenim astfel submisivi. Dar intoleranța generalizată, ne izolează de societate și ne blochează evoluția personală.

Toleranţa este una din pârghiile ce ne influenţează direct şi indirect atât starea emoţională cât şi relaţiile cu cei dragi, prieteni, colegi etc. Percepţia noastră despre această calitate ne poate crea emoţii pozitive sau negative.

Nivelul nostru de toleranţă, în funcţie de efectul asupra celor din jur, poate ajuta la construirea unor prietenii mai apropiate sau din contră, la o reţea sociala deficitară, insuficient dezvoltată.

A tolera înseamnă a-i accepta pe ceilalți, diferiți de noi, de credințele și convingerile noastre. Totuși, când tolerăm prea multe, când suntem de acord ca ceilalţi să ne încalce limitele personale, principiile, drepturile, e posibil să suferim de pe urma acestor comportamente abuzive.

Ne privăm de satisfacerea anumitor nevoi în detrimentul altora şi putem acumula frustrări. Când limita de toleranţă e prea sus, riscăm să rămânem cu persoane foarte puţine în jurul nostru.

E important să avem un comportament de tip asertiv. Asta înseamnă să comunicăm celorlalţi nevoile noastre, într-un mod care nu-i răneşte, cu respect dar şi ferm astfel încât să se înţeleagă care e poziţia noastră.

O relatie presupune o conşientizare a interdependenţei, o renegociere permanentă şi flexibilă din ambele tabere. Toleranța se modelează și ea în relație, ținând cont de nevoile fiecăruia.

 

De Ioana Cristina Stancu, psiholog

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top