Răni emoționale: Rana de umilire sau masca masochistului
Copii fiind, dacă nu primit regulat ceea ce avem nevoie și, mai ales, la intensitatea la care noi avem nevoie, ajungem să dezvoltăm anumite răni emoționale. Au fost distinse cinci răni cărora le corespund cinci măști, iar în acest material discutăm despre rana de umilire și masca pe care o purtăm, cea a masochistului.
Citește și:
Răni emoționale: Rana de abandon sau masca dependentului
Răni emoționale: Rana de respingere cu masca de fugar
Ce înseamnă rana de umilire: umilire înseamnă ofensă, jignire, insultare, vexare. Apare atunci când copilul simte că unuia dintre părinți îi este rușine cu el, sau îi este teamă că părintelui îi va fi rușine dacă este murdar.
Formarea rănii: Apare între un an și trei ani, în relația cu mama, s-a simțit controlat de către ea, s-a simte comparat, lezat, umilit. Își va crea o masca de masochism.
Masochismul este comportamentul unei persoane care găsește plăcere și chiar satisfacție în suferință. Inconștient, acea persoană va căuta durerea și umilirea.
Scurtă caracterizare: Îi este adesea rușine de el însuși și de ceilalți, sau îi este teamă că celorlalți să nu le fie rușine cu el. Nu îi place să meargă repede. Adună multe greutăți în spate.
Controlează pentru a evita rușinea. Se crede murdar, lipsit de suflet sau fiind mai puțin decât ceilalți.
Mama are un rol important în viața masochistului, fiind chiar fuzional cu ea. Îi este greu să își exprime propriile nevoi sau ceea ce simte deoarece îi este rușine și teamă să nu îi rănească pe ceilalți, este hipersensibil, se simte responsabil de fericirea celor din jur.
Cea mai mică critică îl face să se simtă umilit și neînsemnat, se devalorizează des pe sine. Face în așa fel încât să nu fie liber, deoarece “a fi liber” înseamnă “nelimitat”. Dacă nu are limite, îi este teamă de excese.
Joacă rolul mamei și va încerca să se plaseze în situații în care să aibă grijă de altă persoană. Vrea astfel să creeze obligații și vrea ca celorlalți să nu le fie rușine cu el. Se pedepsește pe sine crezând că astfel îl va pedepsi pe celălalt. Vrea să fie demn.
Se simte însă deseori umilit pentru că se abuzează de el și spune că nu este servitorul nimănui. De fapt el făcând totul pentru ceilalți îi umilește, făcându-i să simtă că fără el ei nu pot să reușească. Masochistul este foarte controlat.
Temeri: teama de a-l răni pe celălalt, de a fi considerat egoist, de a-și dezvălui nevoile, de a fi înjosit și umilt, de a simți că este nedemn.
Cuvinte folosite des: “a fi demn”, “a fi nedemn”, “mic”, “gras”.
Relații de iubire și sex: Dezgustul este un sentiment des trăit de el, este dezgustat de el însuși și îi repugnă ceilalți.
Sexual are dificultăți datorită rușinii pe care o simte și nu își ascultă nevoile, deși este senzual. Are dificultăți în a comunica.
Alimentație: Este bulimic, mănâncă în cantități mici și multe. Compensează și se recompensează prin mâncare.
Fizionomie: Are un corp gras, mic de statura de obicei, nu îi place să se grăbească. Ochi mari, deschiși, inocenți.
Boli predominante: dureri de spate, de umeri, gât, angină, laringite, probleme respiratorii, varice, entorse, fracturi, boli de ficat, glanda tiroidă, urticarie, hipoglicemie, diabet, probleme cu inima.
De Doina Badea, psiholog clinician și psihoterapeut la Cabinet de psihoterapie Doina Badea
Tel.: 0726.736.993
Facebook: Psihoterapeut Doina Badea
www.la-psiholog.ro/psihoterapeut-doina-badea
Foto: shutterstock.com