Ce contează și ce nu pentru o căsnicie fericită
Există multe teorii în privința lucrurilor care fac un mariaj să dureze. Majoritatea însă se învârt în jurul următorilor factori: eu joc un rol important, contează cum îl alegi pe el și… trebuie să ne asemănăm! Cât sunt de adevărate și care este ponderea lor pentru o căsnicie fericită, aflăm în cele ce urmează.
Citește și:
Comunicare în cuplu: ne cunoaștem îndeajuns partenerul sau… ne-am pierdut interesul?
Tentația infidelității și cum îi putem rezista
Tu ești problema
Unele dintre noi chiar credem că suntem destinate nefericirii în cuplu. Cu greu ne dăm seama că facem alegeri greșite, le repetăm la infinit, iar rezultatele sunt mereu aceleași. Vorba aceea: dacă vrei să obții ceva diferit, trebuie întâi să faci ceva diferit.
Pe de altă parte, dacă tu ești de felul tău mereu nemulțumită, dacă îți cauți fericirea în exterior și o plasezi mereu în grija altora, cu certitudine devii dificil de mulțumit și chiar… copleșitoare.
Pe scurt, dacă nu ai o căsnicie fericită, s-ar putea chiar tu să stai în calea ei.
El e de vină!
Trăim convinse că viețile noastre se vor așeza și vor fi minunate atunci când ne vom găsi alesul. Acel „the one” care ajunge să aibă atâtea calități (pe care, realist, nici noi nu le avem) încât devine un mix de Făt Frumos cu Conan barbarul.
Să fie matur emoțional, să aibă un stil de atașament securizant, să fie atent la detalii și un bun ascultător… dacă vine și devreme acasă, cu un salariu rezonabil și chef de sex peste măsură, ce mai, e the one.
În realitate, nu găsim așa ceva (nu că nu ar exista, dar nu e o abundență aici), iar cel pe care îl alegem devine vinovat din prima clipă de diverse lipsuri. Iar nefericirile noastre generate de lipsa lui de atenție la detalii, devin, brusc, cauza principală a nemulțumirii în căsnicie.
În astfel de situații, spui că nu ești tu de vină, ci el.
Cât de similari suntem?
Cine se aseamănă se adună. Acum, nu spune nimeni că toată lumea din adunarea aceasta bazată pe similarități este și fericită.
Chiar și așa, inclusiv pe site-urile de dating căutăm acele aplicații prin care suntem potrivite cu parteneri cu care avem diverse în comun și cu care suntem compatibile. Pentru că ne gândim că acest aspect contează foarte mult.
Cercetările recente au evaluat declarațiile unor cupluri căsătorite de peste 23 de ani, iar dintre factorii listați mai sus, ordinea importanței reiese astfel:
Elementul cheie ești tu! Personalitatea ta este un predictor important al satisfacției în cuplu. Mai exact, dacă tu single și necuplată ești morocănoasă, nimic nu îți place, ai o dispoziție schimbătoare, ești instabilă emoțional… atunci nici în cuplu viața ta nu va deveni mai armonioasă.
Pentru a obține ceea ce îți dorești, trebuie întâi să lucrezi cu tine.
Pe locul doi este partenerul ales. Dacă alegi un partener cu stil de atașament evitant, probabil va fi dificil să ai o relație cu el.
Dacă ați reușit să vă și căsătoriți… terapia de cuplu ajută. Desigur, este foarte important cum îți alegi un partener și care sunt trăsăturile lui. Acestea pot contribui la creșterea nivelului de satisfacție în cuplu sau te pot îndepărta. De aceea, alege cu grijă.
Total irelevantă, conform răspunsurilor oferite de cuplurile cu mariaje fericite, este asemănarea dintre cei doi parteneri.
Nu vorbim aici de valori sau credințe similare, acestea fiind extrem de importante într-un cuplu ci de irelevanța unor personalități similare. Mai mult, contrariile nu doar se atrag ci ajung să se ți completeze chiar.
Foto: 123rf.com