Nevoi ascunse în spatele unui obiectiv

Planificarea și nevoia de a avea un scop sau mai multe de îndeplinit sunt necesare și chiar recomandate. Ar fi util să privim și ce se poate ascunde în spatele unui obiectiv, respectiv, care este nevoia noastră reală.

Citește și:

Află că și tu suferi de egoism oricât de mult încerci să ascunzi asta

3 mituri despre somn și nevoia de odihnă

Am un obiectiv, ce fac cu el?

Am citit nenumărate articole despre planificare, despre împărțirea unui obiectiv mare în unele mai mici și abordarea pe rând, pas cu pas, a fiecăruia. Teoretic, suntem pregătiți și știm ce avem de făcut. La proba practică, eșuăm deseori.

Pentru că nu avem timp, energie, apar alte „priorități' sau, responsabilități – termen pe care deseori îl folosim pentru a ne bloca inițiativele sau pentru a ne „judeca' pentru propriul egoism.

Dacă obiectivul meu este să citesc mai mult, cum să aloc timp cititului când sunt atâtea de făcut în casă și la serviciu? De energie, nu mai vorbim.

Dar tocmai faptul că ne pierdem în aceste sarcini mărunte și obositoare care la final de zi, săptămână și an ne lasă secătuiți de energie și chef este un semnal de alarmă.

Oare care este obiectivul meu real? Este încurajator să vrei să citești mai mult, chiar recomandat. Încearcă însă să nu îți stabilești un target fix: o carte pe săptămână/pe lună. Mai degrabă, gândește-te ce înseamnă acest obiectiv al tău?

 

Nevoia din spatele unui obiectiv

În mod normal, căutăm răspunsul simplu, de suprafață, la îndemnâna oricui. Am spus anterior că un obiectiv ar putea fi să îți dorești să citești mai mult.

De ce? Pentru că vrei să îți îmbogățești cunoștințele, pentru că e important să îți antrenezi creierul sau pentru că îți place literatura.

Dincolo de toate acestea însă, se pot regăsi și alte nevoi. Ține de noi să ne interogăm suficient, să fim atenți la noi înșine și să le descoperim.

Spre exemplu, timpul petrecut citind, este, în primul rând, timp cu și pentru tine. Poate una dintre nevoi este aceasta de deconectare de la sarcini, răspunderi și rutina zilnică.

Timpul alocat cititului înseamnă și o formă de relaxare, iar nevoia reală este aceea de a-ți permite, fără a te simți vinovată, să îți aloci un timp pentru a-ți reîncărca bateriile.

Poate cititul este o pavăză care diminuează sentimentul de vină: „nu am stat degeaba, am citit!'

Dar asta ar înseamna că nu reușești cu adevărat să îți respecți această nevoie. Este în regulă să ne alocăm momente în care nu facem nimic. Să stăm mai mult în pat, să ieșim la o plimbare, să facem o baie mai lungă.

Cititul poate fi simbolul unei activități plăcute, iar nevoia de a-i aloca timp este, de fapt, nevoia de a investi și în activități pentru tine, fără nicio legătură cu serviciul sau familia și responsabilitățile aferente.

Prin urmare, atunci când stabilim noi obiective, este util să petrecem timp cu noi înșine și să ne întrebăm care este, în realitate, nevoia noastră? Găsind-o, obiectivul va fi mai clar formulat, iar resursele de a-l atinge mai vaste.

Nu te vei simți vinovată dacă nu ai citit lunar câte o carte, ci vei aprecia faptul că te-ai întâlnit cu prietenii, ai revenit la un hobby, te-ai odihnit mai mult și, atunci când ai avut chef, ai și citit.

Foto: shutterstock.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Manifestări în depresie și alte tulburări similare
Manifestări în depresie și alte tulburări similare

Un număr mare de persoane suferă de depresie în zilele noastre, iar acest „demon al amiezii” este cea mai cunoscută patologie dar și cea mai frecvent greșit diagnosticată. Iată câteva informații în plus.

Citeste
Cum ne putem elibera de stres
Cum ne putem elibera de stres

Nu putem controla ce se petrece în jurul nostru și nu putem evita problemele, însă putem învăța să ne eliberăm mai eficient de stres. Iată câteva resurse simple și foarte utile.

Citeste
Abilități pentru a gestiona mai bine stresul la muncă
Abilități pentru a gestiona mai bine stresul la muncă

Ne place sau nu, stresul face parte din viața noastră de zi cu zi. Totuși, fiecare dintre noi dispune de abilități pentru a-l gestiona mai eficient. Iată care sunt acestea și ce avem de făcut.

Citeste
Nevoi ascunse în spatele unui obiectiv
Nevoi ascunse în spatele unui obiectiv

Planificarea și nevoia de a avea un scop sau mai multe de îndeplinit sunt necesare și chiar recomandate. Ar fi util să privim și ce se poate ascunde în spatele unui obiectiv, respectiv, care este nevoia noastră reală.

Citeste
arta, pian desenat
Arta între terapie, hobby și meserie

În miile de încercări de a caracteriza cuvântul „artă“, sau indiferent de cât ne-am strădui să înțelegem acest cuvânt, parcă tot mai mult ne îndepărtăm de lumea fizică, pășind cu umilință spre un tărâm sacru unde timpul se scurge în file, portative ori pânze cu miros înțepător.

Citeste
Copilul interior și nevoile noastre reale
Copilul interior și nevoile noastre reale

Desigur, este o întreagă discuție legată de copilul interior… o discuție amplă, de altfel. Recent, am realizat că mă port cu mine, fără să îmi dau seama, exact așa cum se purta mama. Și nu am cele mai frumoase amintiri din copilărie.

Citeste