Răni emoționale: Rana de trădare sau masca dominatorului
Copii fiind, dacă nu primit regulat ceea ce avem nevoie și, mai ales, la intensitatea la care noi avem nevoie, ajungem să dezvoltăm anumite răni emoționale. Au fost distinse cinci răni cărora le corespund cinci măști, iar în acest material discutăm despre rana de trădare și masca pe care o purtăm, cea a dominatorului.
Citește și:
Răni emoționale: Rana de respingere cu masca de fugar
Răni emoționale: Rana de abandon sau masca dependentului
Ce înseamnă rana de trădare: „A trăda” înseamnă a înceta a mai fi fidel față de cineva sau o cauză, a abandona, a da în vileag. Termenul cel mai important este deci fidelitatea.
Formarea rănii: Această rana este trăită între doi și patru ani în relație cu părintele de sex opus, cu care el are o legătură afectivă foarte puternică.
Copilul se va simți trădat de părintele său de fiecare dată când acesta nu își va respectă o promisiune sau îi trădează încrederea.
Scurtă caracterizare: Dominatorul face tot posibilul să fie o persoană responsabilă, puternică, specială și importantă. Are cele mai multe așteptări de la ceilalți, se supără dacă aceștia nu își țin cuvântul, dar el însuși nu își ține cuvântul însă recurge la minciuni pentru a se justifica. Are un comportament manipulator.
Deși susține că nu acceptă să fie mințit crede că minciunile lui sunt necesare și subtile pentru a-și atinge scopurile. El nu își respectă mereu cuvântul dat, dar se simte trădat când ceilalți nu o fac.
Dacă cineva nu are încredere în el se simte de asemenea trădat. Deși nu suportă persoanele care trișează, el însuși trișează, dar spune că o face de amuzament și el crede în minciunile sale.
Nu suportă să dea raportul, dar vrea să îi controleze pe ceilalți. Îi place să dețină controlul și evită situațiile de confruntare în care poate să nu dețină controlul.
Este foarte abil în a ghici așteptările celorlalți. Totododată, este foarte exigent cu el însuși și vrea să le demonstreze celorlalți că este capabil.
Trăiește orice act de lipsă de curaj că pe o trădare. Își va reproșa enorm dacă renunță la un proiect, dacă nu merge până la capăt.
Este rapid în acțiunile sale, este inteligent, nu are răbdare atunci când cuiva îi ia mai mult timp pentru a întreprinde ceva, deoarece el are mult talent și își face repede treaba.
Aceste persoane au dificultăți în a se relaxa complet. El are adesea funcții de conducere. În viața de zi cu zi îi place să ia inițiativa. Îi place să fie șef, dar din dorința de a deține controlul este foarte încordat și stresat, iar când lucrurile nu se desfășoară conform așteptărilor lui devine repede agresiv.
El are cel mai des oscilații de dispoziție, acum este iubitor ca apoi să creeze o stare de conflict. Își revine repede după boală, încearcă să anticipeze ceea ce se va întâmpla, este foarte intuitiv, este activ și obsedat de control pentru a nu suferi o trădare.
Este plin de așteptări față de viitor lucru care îl împiedică să își traiască prezentul, astfel când este la serviciu își planifică vacanțele și când este în vacanță își face planuri pentru serviciu. Îi este greu să atribuie cuiva o sarcina și să aibă încredere în persoana respectivă.
Nu are timp de pierdut, este muncitor și responsabil, nu suportă lenea. Îi este greu să se confeseze cuiva de teamă de a nu fi folosit împotriva lui, însă este primul care povestește mai departe ceea ce i s-a încredințat.
Se ocupă mult de treburile altora, deoarece îi consideră mai slabi decât el și crede că trebuie să îi ajute pe ceilalți să își organizeze viața.
Deși el este sensibil, nu arată asta deorece este prea ocupat să își arate forța și controlul. Se simte frustrat dacă este criticat, are multe dificultăți cu acceptarea autorității. Își recunoaște foarte greu temerile și nu vrea să vorbească despre dificultățile lui.
Deși le spune celorlalți ce vor să audă, el face în general ce și cum vrea el. Când cineva încearcă să îl convingă de o idee nouă devine ușor sceptic, nu îi plac surprizele, deoarece el trebuie să fie pregătit dinainte pentru orice.
Pentru dominator reputația este foarte importantă, astfel încât el va ajunge chiar să mintă pentru a-și menține imaginea dorită.
Nu îi place să facă datorii, iar dacă le face le va rambursa cât mai repede. Vrea să cunoască cât mai multe pentru a nu se găsi în situații în care să recunoască că nu știe să răspundă la o întrebare. Nu suportă că ceilalți să se bage în treburile lui, dar el răspunde deseori în locul celorlalți,
O altă caracteristică a dominatorului este dificultatea mare de a face o alegere, deoarece o alegere presupune a pierde ceva, deci nu va mai avea control asupra situației. Are dificultatea de a se separa de ceva, care se manifestă și la serviciu.
Rana de abandon se dezvoltă înaintea rănii de trădare la majoritatea dominatorilor. Dacă ei nu își acceptă partea de dependent își dezvoltă forța pentru a-și ascunde rana de abandon și devin dominatori.
Dominarorul acționează pentru a-și arată tăria de caracter și pentru a impresiona. El are reputația cuiva cu prestanță, care ocupă mult spațiu și nu îi va conveni că partenera lui să ocupe mai mult spațiu decât el.
Temeri: O teamă importantă a acestuia este cea de a fi renegat, deoarece pentru el este echivalent cu a fi trădat și nu va vrea să dea o a doua șansă cuiva de care a fost trădat, nici nu va mai dori să vorbească cu acea persoană.
Temeri ale dominatorului mai sunt și: teamă de a nu-l putea convinge pe celălalt, teama de a fi mințit sau de a fi considerat mincinos, teama de furia celuilalt sau de propria lui furie, teama de a se confesa, de a-și arată vulnerabilitatea, teama de a se lasa sedus, de a fi manipulat, de a fi angajat în ceva.
Cuvinte folosite des: “disociat”, “ai inteles întrebarea?”, “lasă-mă pe mine să fac asta”, “eu sunt capabil”, “știam eu”, “ai încredere în mine”, “nu am încredere în cutare persoană”.
Relații de iubire și sex: . În cuplu, dacă este cu o persoană dependentă va fi mereu tentat să îi spună acesteia ce să facă. El se crede puternic pentru că îl controlează pe celălalt, dar în realitate este aici un alt fel de dependență, el fiind dependent de slăbiciunea celuilalt.
Când sunt doi dominatori în cuplu se ajunge la lupta pentru putere. Dominatorul este prudent cu pesoanele de sex opus, deși el este foarte seducător chiar specialist în mijloace de seducție.
Dominatorul este gelos din teama de a nu fi trădat. Îi este teamă de angajamant, deoarece îi este de fapt și mai teamă de a renunta la un angajament, deoarece el se simte obligat să își respecte cuvântul iar un angajament îl face deci să se simtă îngrădit.
Cea mai mare teamă a lui este disocierea, el trăind foarte greu o despărțire în cuplu, pentru el aceasta fiind o formă de înfrângere gravă.
Dacă el ia decizia de a se separa îi este teamă că îl va trăda pe celălalt, dacă celălalt ia decizia de separare, îl va acuză pe acela de trădător. O despărțire îi reamintește că nu are control asupra situației. Paradoxal, ei trăiesc însă cele mai multe despărțiri și rupturi, deoarece le este teamă să își asume un angajament.
Alimentație: Are apetit bun, mănâncă repde, cu sare și condiment, se poate controla de la mâncare când are treaba, dar apoi poate pierde controlul.
Fizionomie: Își crează un corp care să emane forță, privirea lui este intensă, seducătoare, când privește pe cineva îl face să se simtă special, important.
Boli predominante: boli legate de control și pierderea acestuia, agorafobie, spasmofilie, afecțiuni ale sistemului digestiv, boli terminate în “–ită”, herpes bucal.
De Doina Badea, psiholog clinician și psihoterapeut la Cabinet de psihoterapie Doina Badea
Tel.: 0726.736.993
Facebook: Psihoterapeut Doina Badea
www.la-psiholog.ro/psihoterapeut-doina-badea
Foto: shutterstock.com