Strategii în confruntarea cu o problemă

Tu ce faci atunci când ai o problemă? Aștepți să treacă de la sine sau reușești să complici situația și mai mult? Deseori, anticipările noastre negative sunt mai grave decât problema în sine. Iată cum ne putem ajuta în confruntarea cu astfel de situații.

Citește și:

Ce rol joacă în viața noastră rutina și schimbarea

De ce este recomandat să ne iertăm propriile greșeli

Nimănui nu-i plac problemele, iar uneori, când apar, ne uităm la ele și le ignorăm, ca și cum nu ar exista. Avem tendința de a le nega, de a crede că vor trece fără să intervenim asupra lor sau sperăm că se vor rezolva de la sine.

Probleme vom avea mereu, fie că ne place sau nu. Există situații zilnice care sunt provocatoare, există probleme mai mici sau mai mari care apar aproape zilnic în viețile noastre.

Unele sunt provocate de noi fără să vrem, altele apar pur și simplu, însă problemele au un singur scop –  vin să ne ajute să devenim mai buni, să evoluăm.

Iată ce putem face ca să depășim problemele și situațiile provocatoare din viața noastră mult mai ușor.

 

Să acceptăm realitatea

De cele mai multe ori problemele ne pun în situația de a ne uita la noi înșine și la nemulțumirile pe care le avem în legătură cu noi, alteori ne fac să ne uităm la ceilalți și la nemulțumirile pe care le avem în legătură cu ei, iar în alte situații, problemele implică luarea unei decizii care nu ne place, de care ne este teamă sau despre care gândim că nu va avea rezultate bune. De aceea nu ne plac problemele, le ignorăm, le negăm și evităm să le rezolvăm.

Pentru a rezolva o problemă, primul pas este să acceptăm realitatea. Să privim acea problemă, să nu-i diminuăm importanța, sa nu ne purtăm ca și cum nu există.

Din această stare putem decide apoi să facem ceva util pentru a rezolva problema sau a schimba situația provocatoare. Acceptarea realității este fundamentală pentru rezolvarea unei probleme, iar abia apoi putem să căutăm o soluție.

 

Să învățăm să cerem ajutor

Ni s-a întipărit destul de bine în minte, încă din copilărie, că oamenii puternici se descurcă singuri, iar a cere ajutor este o dovadă de slăbiciune.

Este adevărat că atunci când cerem ajutor ne expunem vulnerabilitățile, însă sunt mulți cei care își duc singuri problemele deși le este extrem de greu, care vor să păstreze aparențele de oameni puternici, când de fapt au nevoie de ajutor.

Uneori ne confruntăm cu anumite probleme pentru care nu avem experința, înțelepciunea sau resursele necesare să le rezolvăm.

Faptul că recunoaștem că avem o problemă pe care nu știm să o rezolvăm nu ne face slabi, ci din contră, ne ajută să evoluăm, să devenim puternici. A-ți expune slăbiciunile este diferit de a fi slab.

Oamenilor le place când li se cere ajutorul, le place să-i ajute pe alții să-și rezolve problemele. Atunci când cerem ajutorul cuiva, pentru că acea persoană nu este implicată emoțional în problema noastră, vede totul mult mai clar și ne poate oferi soluții la care noi nu ne-am gândit.

Prin solicitarea ajutorului devenim sinceri și deschiși cu cei din jur, și astfel creăm relații profunde și autentice.

 

Să nu creăm alte probleme

Mulți avem tendința atunci când ne confruntăm cu o problemă să începem să generăm și altele în jurul ei, în loc să o rezolvăm. Adică adăugăm peste situația existentă, alte probleme. O complicăm, în loc să o simplificăm și să o rezolvăm.

De multe ori ajungem la situații problematice complexe, care în faza inițială nu existau.

Este adevărat că există posibilitatea să apară și alte probleme pe lângă cea pe care o avem, însă ceea ce trebuie să facem în situația aceasta, este ca înainte de a trece la cele care au apărut, să rezolvăm prima situație cu care ne-am confruntat.

 

Există mereu o soluție, o lecție și o oportunitate

În general ceea ce ne sperie și ne blochează din a ne rezolva problemele este că nu suntem conștienți mereu că există o soluție, un mod prin care să rezolvăm.

Atunci când apare o problemă, tendința este de a ne pierde concentrarea, de a ne canaliza energia în problemă și astfel vedem totul greu de rezolvat.

Însă, dacă ne amintim că mereu există o soluție, vom fi perseverenți în căutarea acesteia. Iar concentrarea pe soluție ne face să avem o imagine pozitivă asupra problemei și aceasta nu mai pare de nerezolvat.

Așa cum spuneam mai sus, la orice problemă există și o lecție. Atunci când abordăm corect problema, când ne întrebăm ce avem noi de învățat și înțelegem că din orice problemă chiar avem de învățat, în această situație în loc să ne demoralizăm, să ne prăbușim, devenim mai buni, ne ridicăm, evoluăm.

Problema nu este problema în sine, ci faptul că de multe ori nu vedem care este lecția pe care o avem de învățat.

Nu în ultimul rând, trebuie să înțelegem că în orice situație provocatoare, în orice problemă există o oportunitate.

Trebuie să evaluăm problemele pe care le-am avut și să vedem care sunt oportunitățile pe care acestea ni le-au oferit. Astfel vom ști atunci când apare următoare problemă, pentru că va aparea cu siguranță…că există și o oportunitate acolo, chiar dacă încă nu o vedem.

 

De Ștefania Ardelean

 Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Strategii în confruntarea cu o problemă
Strategii în confruntarea cu o problemă

Tu ce faci atunci când ai o problemă? Aștepți să treacă de la sine sau reușești să complici situația și mai mult? Deseori, anticipările noastre negative sunt mai grave decât problema în sine. Iată cum ne putem ajuta în confruntarea cu astfel de situații.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste