Now Reading
Utilizarea meloterapiei în dezvoltarea copilului

Utilizarea meloterapiei în dezvoltarea copilului

Meloterapia armonizează dezvoltarea copilului, ajutându-l să își înțeleagă și exprime mai corect emoțiile, să comunice, să se integreze mai bine social. Iată și alte beneficii ale acestei metode terapeutice.

Citește și:

Dezvoltare personală pentru copiii cu tulburări de dezvoltare psihică, psihomotrică și fizică

Nevoia de educație incluzivă pentru copiii cu dizabilități

 

Meloterapia- repere informaționale

Paul Nordoff şi Clive Robbins (1930,1960) spuneau că oricine răspunde la muzică, indiferent cât este de bolnav sau de incapacitat.

Conform definiției, muzica reprezintă „arta de a exprima sentimente și idei cu ajutorul sunetelor combinate într-o manieră specifică”.

Meloterapia se încadrează în aria psihoterapiei prin artă, mai exact, reprezintă utilizarea muzicii în mod terapeutic.

Studiile științifice au demonstrat că muzica modifică undele cerebrale și frecvența cardiacă. Muzica, sub orice formă a ei, influențează starea fizică, mentală și emoțională a omului.

 

Utilizarea meloterapiei în dezvoltarea copilului

Cursurile de meloterapie nu sunt lecții de pian clasice și nici lecții de cultură muzicală. Prin meloterapie, muzica este utilizată în mod specific pentru a aduce beneficii copilului.

Meloterapia este benefică atât în cazul copilului cu o dezvoltare corespunzătoare vârstei, cât și în cazul copiilor cu elemente din spectrul autist, al celor cu întârzieri în dezvoltare, al celor care au un limbaj deficitar și al celor cu probleme emoționale și cu dificultăți de integrare în mediul social.

Metoda nu preusupune numai a învăța copilul să cânte la pian (sau la un alt instrument), ci se poate desfășura sub două forme:

Forma activă presupune activități muzicale desfășurate de către copil (instrumental sau vocal).

Forma receptivă este cea în care copilul audiază muzică, el nefiind complet pasiv, deoarece este solicitat un anumit grad de participare.

Forma potrivită de desfășurare se alege în funcție de nevoile și particularitățile copilului. Pentru un copil nonverbal, meloterapia poate reprezenta stabilirea unei noi căi de comunicare.

De asemenea, muzica îl poate stimula pentru a reproduce mai ușor anumite sunete. Pentru un copil cu probleme comportamentale, muzica poate avea rol ul de a diminua frustrarea și de a spori atenția în sarcină.

Pentru un copil desincronizat senzorial, sunetele muzicale pot fi utilizate ca elemente specifice, integrate în programul de stimulare senzorială.

Un copil motivat, ale cărui limite sunt cunoscute de către meloterapeut, poate învăța să cânte, poate reproduce după model mai apoi și, de asemenea, poate învăța să asculte și să înțeleagă muzica. A cunoaște muzica înseamnă a reproduce, a interpreta, a audia și a înțelege sunetele muzicale.

 

Beneficiile meloterapiei

O melodie, adică o „înșiruire armonioasă de sunete”, poate contribui la dezvoltarea abilitătilor motorii ale unui copil.

Aceeași melodie, poate tempera comportamentele în exces ale altui copil și tot aceeași piesă muzicală, poate favoriza creșterea stimei de sine în cazul unui al treilea copil.

Terapia prin muzică vizează atât disciplinarea copilului, respectiv modelarea comportamentelor, cât și transmiterea noțiunilor de bază ce privesc teoria și practica muzicală.

Copilul nu vine să cânte la pian. Copilul vine pentru a învăța să respecte o serie de reguli, ce îl vor ajuta să cânte mai apoi.

A cânta la un instrument presupune disciplină. Pentru a preda orice fel de disciplină, în primul rand, elevul trebuie să fie compliant.

Aici facem referire la relația profesor-elev, care trebuie cladită cu atenție, pentru a putea avea loc un proces de învățare corespunzător.

În concluzie, beneficiile meloterapiei sunt: complianța, dezvoltarea creativității, îmbunătățirea abilităților de socializare, creșterea atenției și a stimei de sine, stimularea limbajului, îmbunătățirea memoriei, coordonarea oculo-motorie, imbunătățirea abilităților coordinative.

 

De Laura Cîrnu, terapeut comportamental și meloterapeut

[email protected]
Facebook: meloterapiepian

Foto: shuyyerstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top