Cum putem uita de insomnie

Prea mult stres, prea multe gânduri, oboseală adunată… cu toții am traversat o dată sau mai frecvent, episoade de insomnie. Iată ce putem face pentru a ne odihni și a ne recupera energia.

Citește și:

Suntem atât de dornici să nu ne copleșească emoțiile, încât le ignorăm

Manifestări în depresie și alte tulburări similare

 

Importanța somnului în viața noastră

Somnul reprezinta un criteriu foarte important atunci când analizăm starea generală de sănătate a unui om.

Când somnul odihnitor lipsește, există diverse riscuri de a dezvolta anumite boli și de multe ori, ajungem să fim irascibili și iritabili.

Atunci când avem un somn odihnitor noaptea, avem un nivel ridicat de energie de-a lungul zilei și bineînțeles, un sistem imunitar mult mai puternic.

Studiile de specialitate care au abordat efectele unui somn de proastă calitate asupra sănătății organismului nostru au evidențiat probleme serioase, precum afecțiuni cardiace, diabet, funcționare deficitară a creierului, precum și obezitate. 

 

Recomandări pentru a combate insomniile

În cazul în care te confrunți cu probleme de somn și îți dorești din tot sufletul să-ți îmbunătățești viața la capitolul acesta, sunt câteva recomandări de care ai putea ține cont:

Încearcă să îți impui un program constant de somn. Cu alte cuvinte, este recomandat să te culci la aceeași oră noaptea și să te trezești la aceeași oră dimineața. În felul acesta, ți se va regla și ceasul biologic.

Încearcă să elimini consumul de lichide cu o oră, cel puțin, înainte de culcare. De asemenea, încearcă să elimini și alimentele greu de digerat.

Îți recomand să păstrezi un jurnal în care să îți notezi timp de 1 săptămână (cel puțin) aspecte cu privire la ziua ta și cu somnul din noaptea respectivă.

De exemplu, ai putea să scrii la ce oră te-ai pus în pat, câte minute/ore ți-a luat să adormi, ce ai făcut cu câteva ore înainte, dacă ai mâncat ceva și alte aspecte de genul acesta. În felul acesta, poți conștientiza ce funcționează și ce nu atunci când vine vorba de somnul tău.

De asemenea, îți recomand practicarea unor tehnici de relaxare și de respirație. Cu ajutorul acestora, îți vei putea elibera mintea de gândurile nefaste.

Ai putea apela cu încredere la aromaterapie. Cele mai relaxante arome sunt, printre altele: ylang-ylang, levănțica, santalul, bergamota. Optează mereu pentru uleiurile esențiale naturale.

O altă sugestie esențială este aceea de a folosi patul doar pentru odihnă. Multe persoane au tendința să folosească patul pentru alte activități: pentru a vorbi la telefon, pentru a se uita la televizor, pentru a citi, pentru a se îngrijora și altele.

Ca și consecință, vor asocia patul cu un nivel ridicat de activare sau anxietate. Pentru a evita acest lucru, este foarte important să eviți efectuarea unor sarcini solicitante și mai ales, conflictele.

Un alt factor important este reprezentat de temperatura din cameră. Încearcă să păstrezi o temperatură mai joasă. Atunci când corpul tău simte așternuturile mai racoroase, temperatura corpului tău va scădea și acest proces va duce la producerea de melatonină, hormonul care aduce somnul.

Pentru a vedea evoluția, te invit să deschizi din nou jurnalul și să îți notezi toate aspectele care te deranjează vis-a-vis de problemele de insomnie.

În felul acesta, vei avea posibilitatea să compari calitatea somnului de acum cu cea pe care o vei avea peste o luna sau două. Mult succes!

 

Alexandra Irimes-Psiholog Clinician, Psihoterapeut Cognitiv-Comportamental, NLP Coach

www.alexandrapsiholog.ro

Tel.: 0743.005.362

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Motive pentru care apelăm la chirurgul estetician
Motive pentru care apelăm la chirurgul estetician

Doctorul estetician Ovidiu Grecu (www.drgrecu.ro), pionier al chirurgiei estetice responsabile și specialist renumit în acest domeniu comentează în cele ce urmează declicul care produce această dorință în rândul femeilor.

Citeste
Urticaria la frig și alte probleme ale pielii în sezonul rece
Urticaria la frig și alte probleme ale pielii în sezonul rece

Temperaturi neprietenoase, fulgi de nea care bucură copiii și blochează traficul, piesaje feerice. Sezonul rece are o mulțime de nuanțe, iar pentru unele persoane aduce o problemă în plus: de la simpla sensibilitate, la patologii ale pielii, precum eczeme sau forme specifice de alergie la frig.

Citeste
Probleme de vedere după 40 de ani
Probleme de vedere după 40 de ani

Trecerea timpului are impact asupra întregului organism, iar după 40 de ani observăm că ochii ne joacă feste atunci când citim sau lucrăm la calculator. La ce alte probleme de vedere ne putem aștepta? Detalii de la medicul oftalmolog Cristina Ciucă.

Citeste
Cum putem uita de insomnie
Cum putem uita de insomnie

Prea mult stres, prea multe gânduri, oboseală adunată… cu toții am traversat o dată sau mai frecvent, episoade de insomnie. Iată ce putem face pentru a ne odihni și a ne recupera energia.

Citeste
Ce este artrita și cine o face
Ce este artrita și cine o face

Artrită, gută… vârsta nu vine doar cu un plus de înțelepciune, ci și cu probleme osteoarticulare. Medicul ortoped Alin Pandea explică ce sunt toate acestea și cum ne putem feri de instalarea lor.

Citeste
Ce este bulimia și cum o ținem sub control
Ce este bulimia și cum o ținem sub control

Mâncat compulsiv cantități impresionante de mâncare, apoi vomismente sau laxative. Cam asta știm, în general, despre bulimie. Dar situația e mai complexă, uneori greu de ghicit, și încărcată cu multă vinovăție și rușine. Ce e de făcut.

Citeste