Neajunsurile de la maturitate ale unui copil răsfăţat în exces

Din dorinţa de a-i oferi tot ceea ce-i mai bun, noi părinţi, ajungem, uneori, să avem un copil răsfățat în exces. Acest lucru are efecte negative şi în perioada copilăriei, însă acestea pot fi mult mai evidente și împovărătoare în viaţa de adult.

Citește și:

Reacții și manifestări ale copiilor sub stres

Lauda exagerată a copilului poate fi o pedeapsă

 

Toleranţă redusă la frustrare

Copiii au nevoie de dragoste, protecţie, îndrumare şi suport, dar şi de limite sănătoase şi, în felul acesta, ajung să-şi antreneze şi toleranţa la frustrare.

Aceia care sunt foarte răsfăţaţi de părinţi, odată ajunşi la maturitate, vor constata că sunt şi lucruri pe care nu le pot obţine atunci când vor ei sau poate pe care nu le pot obţine deloc.

Obişnuiţi să primească ceea ce-şi doreau imediat ce spuneau Vreau asta!' sau poate uneori chiar înainte de a-şi exprima dorinţele, când se vor confrunta cu refuzuri, cu amânări, vor apărea costuri emoţionale, vor suferi.

Şi, cel mai adesea, vor avea tendinţa de a-şi stabili obiective pe termen scurt, evitându-le pe cele pe termen lung.

Pentru că acestea din urmă presupun atât eforturi pe o perioadă mai mare de timp, cât şi răbdare până la îndeplinirea lor, până la primirea gratificării.

 

Sentimentul de îndreptăţire

În condiţiile în care în copilărie părinţii nu au pus limite, copiii au învăţat că li se cuvine totul! Apoi, în viaţa de adult, se vor aştepta ca lucrurile să se întâmple când vor ei şi cum vor ei.

Relaţiile lor interpersonale vor avea de suferit, pentru că ei se vor centra excesiv de mult pe propriile nevoi şi dorinţe, neţinând seama şi de nevoile şi dorinţele celorlalţi.

Apariţia unui tipar de îndreptăţire, de grandomanie prefigurează trăsături de personalitate din zona narcisistă.

 

Autocontrol și autodisciplina reduse

Sunt părinţi care spun Vreau să-i ofer copilului meu cât mai multă libertate, pentru că eu n-am avut parte de asta şi am suferit!'

E firesc, e bine să încurajezi autonomia, independenţa – atât în ceea ce priveşte realizarea unor lucruri, cât şi luarea unor decizii, atâta vreme cât acestea sunt adecvate nivelului de dezvoltare, competenţelor copilului.

Uneori, din dorinţa de a-i fi cât mai bine copilului, alteori din dorinţa de a câştiga prietenia copilului', se poate întâmpla ca părintele să-i lase această libertate de a alege, de a acţiona atunci când copilul nu ştie de fapt cum să-şi folosească înţelept libertatea!

Aceşti copii, nefiind obişnuiţi cu regulile, cu limitele în copilărie, odata deveniţi adulţi se vor confrunta cu dificultăţi în zona autocontrolului şi autodisciplinei.

Fie în zona profesională – unde e nevoie să respecte anumite reguli, norme, proceduri, fie în zona personală – probleme legate de controlul impulsului (fumat, consum de alcool în exces, droguri etc.)

 

Teama referitoare la provocări, situaţii noi

Nefiind lăsaţi să gestioneze singuri anumite provocări (adecvate vârstei), ulterior, când devin adulţi, manifestă teamă faţa de nou şi pot evita provocările în general. În consecinţă, riscă să nu-şi valorifice propriul potenţial.

 

Dependenţa

Prezentând într-o manieră exagerată, am putea spune ca Drumul spre iad e pavat cu bune intenţii.' – pentru a ilustra faptul că grija, protecţia exagerată, răsfăţul excesiv pot aduce neajunsuri semnificative în viaţa de adult.

De exemplu, dacă nu este lăsat să facă acele lucruri pe care s-ar descurca să le facă singur, există riscul ca, în timp, copilul să înveţe neajutorarea.

Dacă în jurul copilului roiesc părinţii, bona, bunicii materni şi paterni, nelăsându-l pe acesta să facă nimic, îi pot transmite, în mod direct sau indirect, mesaje de tipul Tu nu ştii, nu poţi acum!', Tu nu te descurci', pe care copilul le poate internaliza.

Odată devenit adult, acesta poate rămâne dependent de părinţi sau în viaţa de cuplu poate fi dependent(ă) de partener(ă).

 

Vulnerabilitate mai mare în ceea ce priveşte apariţia anxietăţii şi depresiei

Pentru că au fost obişnuiţi să primească ce vor ei şi când vor ei sau pentru că nu au fost lăsaţi să acţioneze independent, există riscul ca, atunci când în perioada adultă dispar din viaţa lor persoanele de suport (cele care îi răsfaţă!), să apară emoţii negative greu de gestionat şi, în unele cazuri, să se ajungă la anxietate şi depresie.

 

De Daniela Stanciu, psihoterapeut cognitiv-comportamental, competenţe în terapia sistemică: cuplu, copil, familie

Tel.: 0745.089.985

office@aventuradezvoltarii.com

www.aventuradezvoltarii.com

 

Comentează și tu
Recomandări
Nivelul de siguranță în cuplu
Nivelul de siguranță în cuplu

Oare ce înseamnă nivelul de siguranță în cuplu și cât depinde el de noi sau de celălalt? Ce impact are educația din copilărie și iubirea pe care am primit-o și cât de capabili suntem să căutăm și menținem relații de cuplu sănătoase? Aflăm din cele de urmează.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste
De ce este important să ne iertăm părinții
De ce este important să ne iertăm părinții

Ne este greu să uităm anumite suferințe din copilărie sau anumite probleme și nemulțumiri din relația cu părinții noștri. În timp ce este firesc să recunoaștem că au greșit sau că nu ne-au oferit ceea ce aveam nevoie, este toxic să purtăm cu noi, de-a lungul vieții adulte, toate resentimentele, furia, conflictul cu cei care ne-au dat viață. Pentru binele nostru, în primul rând, este important și sănătos să știm să ne iertăm părinții.

Citeste
Neajunsurile de la maturitate ale unui copil răsfăţat în exces
Neajunsurile de la maturitate ale unui copil răsfăţat în exces

Din dorinţa de a-i oferi tot ceea ce-i mai bun, noi părinţi, ajungem, uneori, să avem un copil răsfățat în exces. Acest lucru are efecte negative şi în perioada copilăriei, însă acestea pot fi mult mai evidente și împovărătoare în viaţa de adult.

Citeste
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii
10 reguli ale educației de gen, pentru părinți și copii

Băieții se joacă cu mașinuțele, fetele cu păpușile, ei poartă bleu și ele roz. Băieții sunt duri și puternici, fetele drăguțe și feminine. Acesta este începutul, iar limitările capătă la maturitate proporții imense. Iată câteva reguli ale educației de gen. Reguli sănătoase!

Citeste
Care este scopul real al căsătoriei
Care este scopul real al căsătoriei

Ne căsătorim pentru că îl iubim pe celălalt, pentru că asta credem că ne aduce fericirea sau un statut social? Descoperă scopul real al căsătoriei. Probabil că nu te gândeai la asta…

Citeste